Olet täällä: Etusivu / Yhdistys / Kerhot

Pykälän kerhot

Pykälän kerhot: mukaan toimintaan!

Pykälä tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kerhoja, joiden tarkoituksena on palvella jäsenistöä
tarjoamalla monipuolista tekemistä kaikille. Kerhojen toimintaan on helppo lähteä mukaan.
Jokainen pykälisti on tervetullut kaikkiin kerhoihin. Mukana voi olla aktiivisena järjestäjätahona tai
vaikka vain osallistua pariin kerhon tapahtumaan. Kerhojen sisällä voidaan valita rajattu henkilöstö
esimerkiksi kerhon hallitus, joka sitoutuu aktiivisemmin kerhon toimintaan. Mukaan kerhon
toimintaan voi lähteä osallistumalla tapahtumiin / kokouksiin tai laittamalla viestiä kerhon
yhteyshenkilölle. Yhteystiedot löytyvät kunkin kerhon omalta sivulta.

Kerhoavustus ja kuinka sitä haetaan?

Kerhoavustuksen on tarkoitus tukea ja kannustaa kerhoja järjestämään tapahtumia Pykälän jäsenistölle. Kerhoavustusta voidaan myöntää yhdelle kerholle enintään joko 200€ tai 300€ vuodessa. Korotettu kerhoavustus on tarkoitettu kerhoille, jotka järjestävät perinteikkäiksi ja suosituiksi koettuja tapahtumia. Hallituksen harkinnan mukaan kerhoavustus voidaan myöntää korotettuna myös uudemmalle kerholle/tapahtumalle, mikäli siinä koetaan olevan poikkeuksellista potentiaalia menestyä.
Avustuslomake on täytettävä hyvissä ajoin, viimeistään viikkoa ennen järjestettävää tapahtumaa. Hakemukseen on liitettävä tapahtuman/tapahtumien budjetti, jotta avustuksen tarpeellisuus voidaan arvioida. Kerhoavustus voidaan käyttää vain Pykälän jäseniin, vaikka kerhon tapahtumiin osallistuisi muitakin kuin pykälistejä. Kerhoavustusta haetaan tiettyä tarkoitusta kohti aina tietty määrä per osallistuva pykälisti (Esim. viini-ilta, 2€ per osallistuva pykälisti, 30 osallistuvaa pykälistiä). Voit tarvittaessa tarkentaa hakemustasi ”Lisätiedot” kohdassa.

Kerhon tulee itse seurata kerhoavustuksensa kokonaiskäyttöä, jottei rahapula yllätä vuoden lopussa.
On tärkeää huomata, että kerhot ovat kaikille jäsenille avoimia, joten kerhoavustuksen saamisen edellytyksenä on koko jäsenistön tosiasiallisen osallistumisen mahdollisuuden varmistaminen. Mikäli havaitaan, ettei tapahtuma tai kerho ole tosiasiallisesti avoin, jätetään kerhoavustus myöntämättä. Tapahtumista, joihin avustusta on myönnetty, tulee tiedottaa yhdistyksen sähköpostilistalla vähintään viikkoa ennen tapahtumaa.

Kerhoavustusta haetaan kerhoavustuslomakkeen kautta, jonka löydät tästä linkistä.

Kuinka perustat uuden kerhon?

Kuka tahansa pykälisti voi perustaa uuden kerhon. Tutustu ensin nykyiseen kerhotarjontaan.
Mikäli vastaava kerho jo löytyy, lähde mukaan jo olemassa olevan kerhon toimintaan. Toisekseen
tarkista löytyykö kerhoideasi vanhojen kerhojen kategoriasta. Suositeltavaa on, että ensisijaisesti
vanha kerho elvytettäisiin, mikäli suunnitelmissa on sitä toiminnaltaan vastaavan kerhon
perustaminen. Uuden kerhon perustaminen on mahdollista toteuttaa luomalla kerholle toimintasuunnitelma.

Toimintasuunnitelmassa tulee mainita ainakin seuraavat asiat:

• Yleinen esittely kerhosta ja sen tarkoituksesta
    Ketkä ovat perustajajäseniä? Kuka on kerhon yhteyshenkilö / puheenjohtaja?
    Kenelle kerho on suunnattu?
  • Kuvaus kerhon toiminnasta
    Millaista toimintaa kerho tarjoaa?
    Kuinka usein sitä järjestetään?
  • Toiminnan järjestäminen
    Onko kerholla hallitus tai muuta organisaatiota?
    Missä toimintaa järjestetään?
    Miten kerhosta tiedotetaan?
  • Selvitys kerhon taloudenhoidosta
    Onko jäsenmaksuja?
    Onko osallistumismaksuja?
    Miten mahdolliset hankinnat ja muut kulut katetaan?

Mahdollista on myös aloittaa kerhotoiminta ennen virallisen kerhon ”titteliä”. Pykälistien on
mahdollista järjestää tapahtumia oma-aloitteisesti ilman kerhon, toimikunnan tms. titteliä.
Tapahtumien järjestäminen on erinomainen tapa kartoittaa, onko toiminnalle kysyntää ja näin
ollen kerhon perustamiselle tarvetta. Kerhotilat ovat varattavissa ilmaiseksi kaikkien pykälistien
käyttöön! (kts. tarkemmat tiedot kohdasta tilat)

Pykälän kerho saa:

• kutsua itseään Pykälän kerhoksi (esim. perustaa fb sivun Pykälän nimellä)
  • mainostaa tapahtumiaan Pykälän somekanavilla
  • osallistua punssikahveille ja phuksiaisiin pitämään ständiä
  • esittäytyä varjo-opinto-oppaassa
  • julkaista kerhona IV:ssä
  • oman sivun Pykälän nettisivuille
  • hakea kerhoavustusta

Toimintasuunnitelma tulee lähettää osoitteeseen yleisvastaava@pykala.fi.

Kerhojen toiminnan jatkuvuus

Yleisvastaava kartoittaa vuosittain kerhojen tilanteen. Tarkoituksena on ylläpitää kerhojen
jatkuvuutta pitämällä kerhojen sivut ajan tasalla. Mikäli kerholla ei ole ollut toimintaa pidemmällä
aikavälillä, yleisvastaava pyytää tarvittaessa kerholta uuden toimintasuunnitelman. Kerho voidaan
siirtää passiivisuuden johdosta ”vanhat kerhot” kategoriaan. Vanhojen kerhojen toiminnan
elvyttäminen on mahdollista ja suotavaa!

Kerhon sivut ja sähköposti

Kerhoilla on mahdollisuus saada itselleen oma esittelysivu Pykälän nettisivuille. Samoin kerho voi toivoa omaa sähköpostilistaa, jolla kerhon aktiiviset jäsenet tavoitetaan. Näissä asioissa kuin myös muissa kerhon tiedotukseen liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä hallituksen tiedotusvastaavaan tiedotusvastaava@pykala.fi.