Pääkirjoitus: Oikeusvaltion tulevaisuus on käsissämme

Lakimiehinä toimimme tiiviisti kiinni yhteiskunnassa. Työskentelimme millaisissa töissä tahansa, olemme kädet syvällä yhteiskunnan rakenteissa. Me olemme kirjoittamassa lakeja, tulkitsemassa niitä ja ohjaamassa muita niiden sokkeloissa.

Yhteiskunta on työmme raaka-aine ja tulojemme lähde. Siitä kannattaa siis olla jo siksi kiinnostunut. On kuitenkin toinenkin syy miksi meidän tulisi olla kiinnostuneita yhteiskunnasta:

Se miten toimimme määrää hyvin pitkälti yhteiskunnan toimintaa ja kehitystä. Vaikka olemme vain yksi ammattiryhmä, ei professiomme merkitystä ole syytä vähätellä. Vielä vähemmän meidän tulevien ja nuorten juristien merkitystä. Oikeusvaltio seisoo tai kaatuu mukanamme.

Nykyaikana puolueet eivät mainosta pitävänsä laillisuudesta kiinni, vaan poliitikot saattavat ennemmin pilkata perustuslakia. Monet politiikassa toimivat flirttailevat uusnatsismin kanssa ja poliittinen väkivalta on vaatinut ensimmäisen uhrin vuosikymmeniin.

Poikkeustiloja tulee aina. Syy voi olla niin taloudessa, poliittisissa voimasuhteissa, globaaleissa kriiseissä, lähialueiden sodissa kuin tulevaisuudessa ilmastossa. Aina tulee poikkeustiloja joiden nojalla sanotaan, että oikeusvaltioon ei ole varaa tai perustuslain vaatimuksista pitäisi joustaa.

Tällaisena aikana juristien ei toivoisi unohtavan yhteiskunnallista rooliaan. Jos me emme pidä huolta oikeusvaltiosta, kukaan ei tee sitä puolestamme.

Lauri Linna

Kategoriat: Pääkirjoitukset Avainsanat: , , ,