Heikin palsta 5/2016

Lähettäjä: Inspiraatiota hakeva
Aihe: Lisää kerhoja Pykälään!
Viesti:

Hei Heikki!

Olen tässä miettinyt mitä kaikkea toimintaa Pykälässä voisi vielä järjestää ja kysynkin inspiraation lähteeksi: Jos sinä saisit perustaa kerhon Pykälään, niin millaisen kerhon perustaisit? Onko jotain mitä vielä puuttuisi toiminnastamme?

– Inspiraatiota hakeva

Hyvä inspiraatio hakeva,

kerhotoiminta on tosiaan varsin kattavaa, enkä suoranaisia huutavia puutteita keksi. Kun kuitenkin haastat pohtimaan, niin mietitäänpä. Erilaisten kielten harrastuskerhot olisivat oiva lisä kerhovalikoimaan. Valinnanvaraahan riittää maailmassa muutamia tuhansia. Aloittaa voisi esimerkiksi kiinasta, venäjästä tai arabiasta, ja kielenopiskeluun voisi liittää laajemminkin kulttuuritietoutta. Toinen vaihtoehto olisivat maailmanpolitiikan ja/tai taloustieteen kerhot, joissa kerholaiset voisivat vuorollaan alustaa ja tietysti pyytää vierailevia luennoitsijoita. Yliopiston opettajat lähtevät mielellään mukaan tällaisiin tilaisuuksiin, jotka perustuvat opiskelijoiden vapaaehtoisuuteen ja oma-aloitteisuuteen. Aika vakavahenkisiä kerhoja, kieltämättä, mutta kyllä niihin voisi liittää viihdyttäviäkin elementtejä.

– Heikki

Lähettäjä: Ajankuvaan kiinni haluava
Aihe: Oikeustieteelliset julkaisut
Viesti:

Tervehdys Heikki!

Mitä julkaisuja kannattaisi seurata, jos haluaisi tietää mitä oikeustieteessä ja oikeudellisessa maailmassa kansainvälisesti tapahtuu?

– Ajankuvaan kiinni haluava

Arvoisa ajankuvaan kiinni haluava,

merkittäviä julkaisuja on valtava määrä, mutta kun kaikkia ei voi seurata säännöllisesti, kannattaa valita muutama. Sellaisia voisivat olla esimerkiksi Cambridge Law Journal, American Journal of Comparative Law, International & Comparative Law Quarterly, Yale Law Journal, Deutsche Juristen-Zeitung, Droit et Société, Rechtsgeschichte ja – tietenkin – Comparative Legal History (jonka päätoimittaja olen itse). Tällaisella paletilla pärjää pitkälle. Tarkoitus ei ole, että jokaisen lehden jokaisen numeron lukee kannesta kanteen läpi. Riittää, että käy tarkistamassa, mistä on kirjoitettu ja pyrkii pysymään kärryillä, mistä kirjoitetaan. Silloin tällöin on aiheellisesti totta kai myös lukea jotakin!

– Heikki

Lähettäjä: Hyvien tarinoiden perässä
Aihe: Oikeushistoriallinen anekdootti
Viesti:

Hei Heikki!

Mikä on hauskin tai mielenkiintoisin oikeushistoriallinen anekdootti, jonka tiedät? Tiedän, että on vaikea valita!

– Hyvien tarinoiden perässä

Hyvien tarinoiden perässä,

totta, anekdootteja ja legendaarisia tarinoita on paljon. Jos yksi pitää valita, oma suosikkini on ehkä tämä. Kuten kaikki tiettävät, tietomme antiikin Rooman oikeasti perustavat lähes yksinomaan keisarin Justinianuksen 500-luvulla koostattamaan Corpus Iuris Civilis –kokoelmaan. Se enemmän tai vähemmän löytyi uudestaan viime vuosituhannen alussa. On kuitenkin myös toinen merkittävä lähde, joka on ilmeisesti Rooman valtakunnan itäosissa vaikuttaneen Gaiuksen (130-180) teos Institutiones noin vuodelta 160. Tästä kirjasta ei ollut mitään tietoa ennen kuin tanskalais-saksalainen historioitsija B. G. Niebuhr löysi sen sattumalta vuonna 1816 Veronan kirjastosta. Kysymyksessä oli ns. palimpsesti eli pergamentti, jonka alkuperäinen teksti oli pyyhitty pois ja uusi kirjoitettu päälle. Tässä tapauksessa kirkkoisä Hieronymuksen (n. 347-420) teksti oli Gaiuksen tekstin päällä – joka siis vielä kuitenkin oli jotenkin luettavissa. Niebuhr tosin luuli löytäneensä klassisen ajan roomalaisjuristin Ulpianuksen tekstin, mikä sekin olisi ollut sensaatiomaista. Niebuhr raportoi löydöstään heti Friedrich Carl von Savignylle, historiallisen koulun perustajalle. Niebuhrin mukaan löytö oli sitä luokkaa, että hän olisi veikannut Savignyn heti ”tilaavan postihevoset paikalle ja lähtevän suoraan Italiaan.”

– Heiki

Hyvät pykäläiset!

Kuusi vuotta kestänyt inspehtorikauteni on nyt päättynyt, ja tämä oli viimeinen Heikin palsta. Kiitän kaikkia lukijoita palstan seuraamisesta, hyvästä palautteesta ja mainioista kysymyksistä. Palstan pitäminen on ollut suuri ilo! Kiitän samalla koko jäsenkuntaa ja monia entisiä aktiiveja siitä, että olen saanut olla tärkeässä inspehtorin tehtävässä. Päivääkään en vaihtaisi pois. On ollut ilo seurata hieman riviprofessoria lähempää, miten minulle rakas yhdistys on kehittynyt ja kasvanut vuosien myötä, kuitenkaan hienoja perinteitä kadottamatta. Toivotan seuraajalleni, professori Päivi Korpisaarelle hienoja inspehtorivuosia! Itse en sinänsä katoa kovin kauas ja olen mielelläni edelleen jäsenkunnan käytettävissä kaikissa mahdollisissa asioissa.

Hyvää joulua ja uutta vuotta toivottaen

Heikki

Kategoriat: Heikin palsta Avainsanat: ,