HELP:n palsta: Oppositiovuosi odottaa

HYY:n edustajistovaalit käytiin 26.10-2.11. ja tulos oli Helpin kannalta hyvä: vaalirenkaamme sai pidettyä kaikki yhdeksän edustajistopaikkaansa ja on siten edustajiston kolmanneksi suurin ryhmä. Pykälän vaaliliitolla oli suuri merkitys renkaan vaalituloksen kannalta, sillä vaikka koko Helpin äänimäärä kokonaisuudessaan putosi tiukassa vaalitaistossa, Pykälän lista onnistui peräti kasvattamaan äänisaalistaan. Seuraavat kaksi vuotta Pykälän listalta edustajiston varsinaisina jäseninä vaikuttavat Helinä Teittinen, Salla Viitanen ja Tuuli Talvinko. Kiitos hienosta tuloksesta kuuluu sekä aktiivisesti kampanjoineille ehdokkaille että kaikille äänestäjille.
Helpin vaalitulos on vieläkin vaikuttavampi jos sitä peilaa muiden sitoutumattomien vaalimenestykseen. Esimerkiksi HYAL ja Osakunnat menettivät yhteensä 5 edustajistopaikkaa. Ehdottomia vaalivoittajia näissä vaaleissa olivatkin poliittiset ryhmittymät, jotka nostivat äänimääriään runsaasti. Jää nähtäväksi, miten valtaosien muutokset näkyvät HYY:ssä käytännön tasolla.

Vaalien jälkeen edustajistoryhmät kävivät paljon keskusteluakin herättäneet HYY:n hallitusneuvottelut, joiden lopputuloksena Help viettää seuraavan vuoden suurimpana oppositioryhmänä. Ensi vuoden hallituskokoonpanon muodostavat Ainejärjestöläisten edustajistoryhmää HYAL, HYY:n vihreät, Opiskelijademarit OSY, Osakuntalainen edustajistoryhmä sekä Sitoutumaton vasemmisto. Helpille oppositiovuosi ei merkitse vaikuttamisen vähentymistä, sillä ryhmällemme on tuttua ajaa ja saada tavoitteitaan läpi myös hallituksen ulkopuolelta käsin.

Ensi vuoden hallituksen ensi töikseen julkaisemista tavoitteista puuttuu kokonaisvaltainen kunnianhimo esimerkiksi jäsenmaksun alentamisen osalta. Julkaisemassaan tiedotteessa hallituskokoonpano lupasi laskea jäsenmaksua kokonaiset kaksi (2!) euroa, kun samalla esimerkiksi järjestötukia kasvatettiin 30 000 euroa. Näyttääkin vahvasti siltä, että jäsenmaksuton HYY ei tule olemaan kovin painoarvoinen tavoite tulevalle hallitukselle. Help tuleekin ajamaan oppositiosta käsin aktiivisempaa politiikkaa jäsenmaksun alentamiseksi. Yhtenä tärkeimmistä tavoitteistamme tulee myös olemaan avoimuuden lisääminen sekä HYY:ssä että yliopistolla. Esimerkiksi tämän vuoden hallitusneuvottelut osoittivat, että parannettavaa löytyy runsaasti etenkin ylioppilaskunnan sisältä.

Oppositiovuosi on usein hauskaa aikaa olla aktiivina edustajistopolitiikassa, sillä aktiivinen oppositiopolitiikka edellyttää räväkkyyttä ja hyviä argumentointitaitoja. Sanavalmiit pykälistit ovatkin tällöin hyvissä asemissa. Helpin toimintaan pääsee vielä mukaan ensi vuodeksi, vaikkei edustajistovaaleissa olisikaan ollut ehdolla. Esimerkiksi HYY:n talousjohtokuntaan Help ei ole vielä valinnut edustajiaan. Aktiivisuus ylioppilaskunnassa on hyvä tapa kehittää esimerkiksi omia argumentointitaitojaan ja mikä parasta, useimmiten sen on myös jopa hauskaa!

Mukavaa alkutalvea toivottaen,

Kalle Markkanen
Pykälän vaalipäälikkö

Kategoriat: HELP Avainsanat: , , ,