HELP:n Palsta: Karavaani kulkee, koirat joutuvat järjestämään hallopedvaalit

 

 

Viime syksynä Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) sai aikaan tappouhkaustentäyteisen myllytyksen julistauduttuaan feministiseksi järjestöksi. Pitäisikö meidän kokeilla samaa? Ylioppilaskunta linjaa poliittisista näkemyksistään niin sanotuissa linjapapereissa, joita on tällä hetkellä noin 170 sivun edestä. Koko sotku on tarkoitus uudistaa kesän aikana yhdeksi yhtenäiseksi kannanotoksi. Uuden linjapaperin luomiseen tähtäävät ”teemaryhmät” käynnistyvät kevään mittaan, ja niihin voi osallistua esimerkiksi selvittääkseen, onko tarkoitus muodostaa uusia kantoja vai yhdistellä jo olemassa olevia. Tällä hetkellä siitä ei tunnu olevan vielä selvyyttä.

Muutoin edustajistoryhmä HELP:n oppositiokausi on kulunut valtakunnanpolitiikasta tutuissa merkeissä. Ylioppilaskunnan hallitus on ottanut kaudellaan asialistalle kahden massiivisen, mahdollisesti useiden vuosien valmistelua edellyttävän uudistuksen läpi viemisen yhden hallituskauden aikana.

Suuritöisen linjapaperiuudistuksen lisäksi tarkoitus olisi uusia yliopistohallinnon opiskelijaedustajien eli hallopedien valintamenettely. Vuoden toinen edustajiston kokous kului kuitenkin dramaattisissa merkeissä, kun suurin hallitusryhmä kaatoi oman hallituksensa esityksen. Tämän seurauksena hätäisesti valmistelluksi syytelty opiskelijaedustajien valintamenettelyä koskeva uudistus jouduttiin palauttamaan valmisteluun. ”Meillä ei ole sääntömääräistä velvollisuutta kuulla erikseen edariryhmiä tällaisessa asiassa”, hallituksen puheenjohtaja vastasi ryhmänsä kritiikkiin.

Opiskelijaedustajat on tähän mennessä valittu sopuvaalilla, ja uudistuksen tultua torpatuksi ensi syksynä on edessä sama kuvio. Pitkäksi venyneessä edustajiston kokouksessa kuultiin kuitenkin turhautuneita uhkauksia ”oikeista vaaleista”, joten nähtäväksi jää, minkälainen sirkus valintamenettelystä saadaan aikaiseksi. Jos siis harkitset hakeutuvasi opiskelijaedustajaksi esimerkiksi tiedekuntaneuvostoon tai yliopistokollegioon, kannattaa tilata oma kampanjalakana hyvissä ajoin ja yrittää jakaa vähintään 20 000 flyeriä jo ennen kesälomien alkua.

 

Tuuli Talvinko

HELP:n varapuheenjohtaja

 

 

Kategoriat: HELP Avainsanat: , ,