HELP:N PALSTA 3/17: HELP – Apua

Mikä tuo kirjainyhdistelmä on? Tai vielä tärkeämpää, mistä se tulee? Tarjoatteko te jotain apua ongelmiini?

Viimesyksyisten edustajistovaalien aikana yllä mainitut kysymykset toistuivat ihmisten huulilla. Ulkona, aina niin raikkaassa suomalaisessa syksyisessä ilmanalassa hytisevien helpiläisten vastaus saattoi helposti kuulostaa kyselijöiden korviin seuraavalta: ”HELP on puoluepoliittisesti sitoutumaton, Helsingin yliopiston professioalojen muodostama edustajistoryhmä Helsingin ylioppilaskunnan edustajistossa.”

Hetkinen, tarkennetaanpas nyt vähän: mitä nämä professioalat sitten ovat? Kirjainjärjestyksessä seuraavat Hammaslääketieteenkandidaattiseura HLKS, Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistys EKY, Lääketieteenkandidaattiseura LKS ja meidän rakas Pykälämme sekä nimen osalta vielä haamutasolla leijaileva yliopiston farmasiakunta YFK toimivat HELPn taustajärjestöinä.

Mutta miksi ne ovat yhdessä? Onko tässä kyse jostain eliittiseurasta, jossa oikkarit tapaavat lääkisläisten kanssa? Ehei suinkaan, syytökset eliittiseuroista jääkööt Jodelin syövereihin. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on suuri opiskelijoiden äänitorvi ulkomaailmaa kohden, mutta myös sisältäpäin monessa asiassa heterogeeninen noin 27 000 opiskelijan muodostama joukkio. Erilaisuus on rikkautta ja eteenpäin ajava voima, mutta tässä erilaisuudessa nämä professioalat ovat löytäneet yhdessä tärkeitä puolustettavia etuja, jonka vuoksi on järkevää tehdä edunvalvontaa yhdessä. Professioaloja ovat koskettaneetkin viime aikoina monet yhteiset kysymykset esimerkiksi liittyen valintakokeiden uudistamiseen, pitkän koulutuksen rooliin tulevaisuudessa jne.

Lisäksi, paitsi olemalla poliittisesti sitoutumaton, myös vakavaraisten taustajärjestöjen ansiosta HELP voi aidosti pohtia, mikä on kullekin ylioppilaskunnan jäsenelle paras ratkaisu kulloiseenkin kysymykseen, ilman taustajärjestöjen tuomaa painolastia esimerkiksi tilanjakoon liittyen (kaikilla HELPn taustajärjestöillä on tilat omasta takaa).

HELPn taustajärjestöjen voidaan siten katsoa mahdollistaa vapauden, vapauden muodostaa argumentit yksittäisissä tilanteissa jokaista hyödyttäviksi ja avointa keskustelukulttuuria. Olisiko niin, että suuri HELPn taustajärjestöjä yhdistävä tekijä onkin nimenomaan juuri tuo vapaus, joka mahdollistaa rationaalisen punninnan ja argumentoinnin yksittäistapauksissa opiskelijan eteen. Hyvällä yhteistyöllä taustajärjestöjen ja HELPn välillä saadaankin jatkossakin paljon aikaan jäsenistön hyväksi.

Näin kevään kunniaksi voidaankin todeta:

Viva la liberta! Viva le HELP!

 

Ja kyllä, tarjoamme apuamme ongelmiisi.

 

Sara Piirainen

HELP:n tiedottaja

Kuva: Sara Piirainen

 

Kategoriat: HELP Avainsanat: