BONA MATER FAMILIAS 3/17: Hengenvedon paikka

 

 

Rakas phuksi ja rakas pykälisti,

on aika vetää henkeä. Itse kullakin on takana kuluttava ja raskas kevät – toisilla lukiessa pääsykokeisiin ja toisilla opintojen, töiden ja harrastusten parissa. Tässä kohdin onkin hyvä pysähtyä hetkeksi ja tunnustella hetki kevään jättämiä tuntemuksia.

 

Hyvin monella oikkarilla on taipumusta kerätä arkeensa valtava määrä erilaisia menoja ja velvollisuuksia; viikot täyttyvät luentojen ja työpaikan välillä juoksemisesta sekä urheilun ja harrastusten jaksottamisesta muun tekemisen lomaan. Paikasta toiseen siirrytään puolijuoksua ja lounastauollakin hoidetaan muita velvollisuuksia. Kalenteri on täynnä ja univelka kasvaa.

 

Aktiivisuus ja monta rautaa samanaikaisesti tulessa tuntuvat kuuluvan olennaisena osana oikkarikulttuuriin, ja toki myös monen valmistuneen juristin arkeen. Moni opiskelee useaa tutkintoa samanaikaisesti, työskentelee sivussa osa-aikaisesti, on aktiivinen omassa yhteisössään sekä urheilee ja pitää itsestään huolta. Oikkarit ovat monessa mukana ja tekevät kunnianhimolla sen, mihin lähtevät mukaan.

 

Jatkuva kiire voi helposti kuitenkin muuttua uupumukseksi, stressaamiseksi ja ahdistukseksi, jolloin mihinkään ei ehdi keskittyä kunnolla ja aikaa vetää henkeä jää varsin vähän. Oikkarikulttuurissa kiire (tai ainakin kiireiseksi tekeytyminen), suorittaminen, CV-merkinnät ja vauhdikas eteneminen on monesti nostettu itseisarvoksi. Keskustelut työpaikoista, opintopisteistä ja arvosanoista aiheuttavat monelle paineita. Kuuluu asiaan stressata joko kiirettä tai sen puutetta.

 

Mielestäni meidän tulisikin välillä ymmärtää myös vähän jarruttaa vauhtia ja antaa myös kulttuurin tasolla arvoa vapaa-ajalle. Tasapainottelu monen eri vastuun välillä ei välttämättä tuo lisäarvoa yhtään mihinkään. Kiinnostavista mahdollisuuksista luopuminen on välillä pelottavaa ja vaikeaa, mutta palkitsee lopulta. Lopputulos on monesti parempi, kun keskittyy samanaikaisesti vain muutamaan asiaan. Kaiken voi saada, mutta ei samalla kertaa.

 

Rakas pykälisti, koita siis tänä kesänä ottaa rennosti ja unohtaa edes hetkeksi kaikki tavoitteet, suorituspaineet ja aikataulut. Uskalla luopua vaikka kesätentin suorittamisesta, jos päivät ovat täynnä töitä.

 

Rakas phuksi, me tapaamme syksyllä! Nauti nyt kesästä ja fiilistele onnistumistasi. Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan pääsy ei ole nimittäin mikään yksinkertainen temppu; taso on kova ja hakijoita on paljon. Voit siis hyvällä omallatunnolla röyhistää rintaasi ja olla ylpeä! Tervetuloa Pykälään, nähdään Punssikahveilla!

 

Helinä

 

Kategoriat: Bona Mater Familias Avainsanat: , , ,