EXPERTO CREDITE 3/17: Hyvä paha muutos

Muutos. Tuo ah niin ihana sana, joka lähes poikkeuksetta saa karvamme pystyyn tilanteesta riippumatta. Oli kyse sitten työpaikalla vakiintuneen käytännön, omien elintapojen tai oman tutkintomme rakenteen muuttamisesta. Oli kyse muutoksesta joka lähtee meistä itsestämme tai ulkopuolelta tulevasta tekijästä, on fiilisten skaala usein melko vakio; pelko, epävarmuus, kielteisyys ja vastustus.  Mitä vähemmän olemme itse päässeet vaikuttamaan tapahtuvaan muutokseen, on fiilis usein sitä kielteisempi. Mistä johtuu tämä meidän sisäänrakennettu muutosvastaisuutemme?

Iso-Pyörä- koulutusohjelman käynnistyminen syksyllä pelottaa. Se on hyppy tuntemattomaan, jonka lopputulos selviää kunnolla vasta lukuvuoden 2017-2018 jälkeen. Omaan havaintooni perustuen voisin väittää, että muutos pelottaa niin tiedekunnassa kuin opiskelijoiden piirissä. Yhdeksi suurimmaksi tekijäksi olen opiskelijoiden parissa havainnut pelon omien opintojen etenemiseen, säilymiseen ja vanhentumiseen nähden. Lähes joka kerta, kun joku on uudistuksesta kysynyt ja hänelle olen sen rakenteen ja toimintamekanismin selittänyt, olen vastaukseksi saanut ”mutta toihan kuulostaa järkevältä, ihme ettei noin ole tehty aikaisemmin”. Mieti  jos aloittaisit itse opintosi syksyllä 2017 ja ainoa kommentti mitä uudesta tutkintorakenteesta kuulisit olisi negatiivissävytteinen valitus hänen omien opintojensa hankaloitumisesta tai akateemisen vapauden rajoittamisesta. Vähän pelisilmää ystävät rakkaat, eikös niin? Meidän tehtävänämme syksyllä on toimia kannustavana ja auttavana esimerkkinä uusille opiskelijoille!

Myös sinun elämässäsi, rakas Phuxi on tapahtunut melkoisen suuri ja toivottu muutos, kun tiedekunnan ovet jopa epäinhimillisen pänttäysurakan jälkeen ovat auenneet. Tuhannesti onnea! Edessäsi on valehtelematta elämäsi parhaat vuodet (jos et vielä ole kyllästymiseen asti tätä lausetta kuullut…). Tämän muutoksen otat varmasti innolla vastaan – onhan edessäsi unelmiesi opiskelupaikka ja matka arvostettuun juristin ammattiin. Muutoksen tuulet puhaltavat edelleen myös yliopistolla, sillä vuodesta 2015 suunniteltu koulutusohjelmauudistus tulee voimaan tulevana syksyllä. Pääset siis ensimmäisten joukossa opiskelemaan uudistetussa oikeusnotaarin koulutusohjelmassa, jonka suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota vanhan tutkintomme kompastuskiviin ja työelämässä tarvittavien taitojen kehittämiseen. Toivonkin, että otat tämän muutoksen vastaan avoimin, innostunein ja tiedonhaluisin mielin.

Koulutusohjelmauudistukseen liittyvää muutosprosessia voisi verrata omaan elämäntapamuutokseen. Nyt ollaan vaiheessa, kun PT:n kanssa on suunniteltu ja käyty läpi tuleva treeni- ja ruokavalio-ohjelma, ja vihdoin on aika toteuttaa sitä. Suunniteltu muutos on tehty jostain validista syystä, se on ollut tarpeen. Paperilta voin lukea, mitä minun tulee tehdä ja milloin, mutta ovatko luvatut tulokset sitä mitä odotin?  Myös allekirjoittanutta pelottaa, miten koulutusohjelmat syksyllä lähtevät käyntiin. Onko satojen tuntien suunnittelutyö mennyt hukkaan vai räjähtääkö koko homma käsiin heti kättelyssä? Olen kuitenkin itse oppinut, että muutoksen vastustaminen johtuu lähes poikkeuksetta oman informaation puutteesta, omien vaikutusmahdollisuuksien koetusta puutteellisuudesta tai ennen kaikkea, omasta asenteesta.

If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude (Maya Angelou). Olit sitten vanhempi tieteenharjoittaja tai phuxi, tahtoisin että painat tämän mieleesi. Asenne ratkaisee. Aina.  

 

Syksyä mielenkiinnolla odottaen,

Johanna

Hallituksen opintovastaava.

 

Kategoriat: Experto Credite Avainsanat: ,