KOLUMNI: Mielenkiintoisia aikoja olla oikeustieteilijä!

 

Pitkään aikaan ei ole ollut niin mielenkiintoista olla oikeustieteilijä kuin nyt. Oikeuspolitiikka ja -todellisuus elävät  kovilla kierroksilla:

 

Kansainvälisessä oikeudessa eletään jännittäviä aikoja kansallisvaltioiden voimapolitiikan kasvaessa.

 

Sosiaali- ja terveysuudistuksen toteutuessa harva asia kunnissa on ennallaan eikä yksityis- ja julkisoikeuden rajalinjat ole entisellään.

 

Oikeustieteessä on hiljalleen voimistunut ihmis- ja perusoikeusmyönteinen laintulkinta. Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen taas näyttää lausuntojensa puolesta olevan tätä vastaan ja pitkälti konservatiivisemman lainopin linjoilla.

 

Työoikeus on murroksessa EK:n vietyä itseltään mahdollisuuden toimia neuvotteluosapuolena työmarkkinoilla.

 

Toisaalta taas tuomioistuinviraston kaltaiset suuret oikeusvaltion instituutioita muokkaavat hankkeet näyttävät etenevän suhteellisen nopealla vauhdilla.

 

Olemme opiskelijoita aikana, jossa moni asia voi pian olla aivan toisin. Edes Euroopan unionin tai perustuslain pysyvyys eivät ole enää itsestäänselvyyksiä.

 

Meillä on loistava tilaisuus olla vaikuttamassa siihen millaiseen oikeudelliseen ja yhteiskunnalliseen todellisuuteen valmistumme. Ja ainakin joudumme oppimaan, halusimme tai ei, että oikeustiede ei elä tyhjiössä, vaan on äärimmäisen vahvassa kohtalon yhteydessä vallitseviin yhteiskunnallisiin olosuhteisiin.

 

Lauri Linna

Kategoriat: Kolumnit Avainsanat: , , ,