PÄÄKIRJOITUS 3/17: FORTUNA FAVET FORTIBUS

 

Pykälisteillä on hyviä ideoita. Eikä tämä koske pelkästään hyviä juttuehdotuksianne suurimman ja kauneimman suurimpaan ja kauneimpaan lehteen vaan myös ajatuksia Pykälän tapahtumiin, toimintaan ja edunvalvontaan. Usein kuitenkin vaikuttaa, että ideaa yritetään markkinoida – mahdollisesti somessa kasvottomana – vastaaville valiokuntalaisille eteenpäin vietäväksi. Ongelma kuitenkin on, että hyväkin idea luultavasti joko hautautuu tai dilutoituu matkalla merkittävästi.

Surullisenkuuluisa ryhmäkannelaki (444/2007) muistuttaa kuinka oman asian delegointi ei välttämättä toimi. Säädöksen 3 §:n mukaan ryhmäkanne ajettavissa ainoastaan kuluttaja-asiamiehen toimesta, joka toimii kanteessa asianosaisena. Ruotsissa sitä vastoin myös ryhmään kuuluvat yksityishenkilöt tai järjestöt voivat ajaa ryhmäkanteita. Länsinaapurissa ryhmäkanne on lähtenyt hyvin käyntiin ja aktiivisimpina ovat olleet juuri yksityishenkilöt. Suomessa taas kuluttaja-asiamies ei ole nähnyt tarpeelliseksi laittaa vielä ainoatakaan ryhmäkannetta vireille.

Ideoiden eteenpäin viemistä vaikeuttaa tietenkin epäonnistumisen pelko, jolloin pahin skenaario on niin henkisesti raskas kuin yksilöä leimaava:  Ääriesimerkki lienee alkutalven MOT:n jaksossa Kohtalona ikuinen perintä. Jaksossa henkisesti murtuneet haastateltavat kertoivat joko harkinneensa itsemurhaa tai edes ymmärtävänsä velkataakkansa alla henkensä riistäneitä kohtalotovereitaan. “Mehän ollaan niin luterilaisia täällä tän asian kanssa, että epäonnistua ei saa”, totesi yrittäjäksi uudelleen pyrkivä “Jukka”.

Riski epäonnistumisesta saanee monen idearikkaan pöytäämään hyvät ideansa tai hiomaan siitä täydellistä. Vaikutus näkyy tietenkin myös opiskelussa ja ääritapauksissa seminaarikurssi saatetaan mieluummin keskeyttää kuin suostua esittämään muulle ryhmälle epätäydellistä alustusta.

Juristin ammatissa epäonnistumisia ei kuitenkaan voi välttää ja kokeneetkin asianajajat ja tuomarit kehtanevat myöntää sortuneensa työurallaan myös päämiehilleen ja asiaosaisille kalliisiin virheisiin. Miten menikään se sanonta kiiltävähaarniskaisen ritarin taistelukokemuksesta?

Siispä phuksit ja vanhat, seisokaa ideoidenne takana ja uskaltakaa yrittää ja epäonnistua. Inter Vivosin puolesta voin todeta innokkaita kirjoittajia toivottavan jatkuvasti eikä edellytyksenä ole todellakaan Laudatur äidinkielestä. Jos ensimmäinen juttusi osoittautuu fiaskoksi, kuuntele palaute ja julkaise toinen. Kyllä se siitä vielä paranee.

FYI, Otsikon latinankielinen fraasi on tosiaan poimittu Aku Ankasta.

 

Jose Saranpää

Päätoimittaja

 

 

Kategoriat: Pääkirjoitukset Avainsanat: ,