HELPin palsta: Missä näkyy HYY150?

Juhlavuotta pukkaa

Isänmaan 100-vuotispäivän jälkeen on valtakunnassa siirrytty muistelemaan ja analysoimaan itsenäisyyttä seurannutta sisällissotaa. Pykälisti voi kuitenkin keskittyä huoletta myös iloisempaan merkkipäivään. Vuonna 1868 nimittäin virallistettiin tsaari Aleksanteri II:n asetuksella ylioppilaiden yleiset kokoukset ja perustettiin Suomen ylioppilaskunta, joka muiden yliopistojen tultua muuttui tuttavallisemmin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnaksi.

Juhlavuosi pitää sisällään monia tapahtumia: Perinteikkäät Mantan lakitus, Flooran päivä ja vuosijuhlat saavat luonnollisesti oman HYY150-twistinsä, mutta toisaalta vuoden aikana tapahtumakalenteriin ilmestyy aivan uusia ohjelmia. Juhlavuoteen kuuluu esimerkiksi HYYn tarina kuvina -galleria ja näyttely sekä isosti kaupunkikuvassa näkyvä Järjestöfestivaali, jossa ylioppilaskunnan järjestöt voivat tuottaa oman näköistä ohjelmaa – työpajoja paneelikeskustelu yms. – ympäri Helsinkiä.

Ylioppilaskunta pyrkii – erityisesti poliittisten ryhmien läpiajamana – samalla hyödyntämään juhlavuonna saatavaa näkyvyyttä yhteiskunnallisissa avauksissa. Tätä varten budjetistakin varattiin 30 000 euroa erillisen projektihenkilön palkkaamista varten. Vaikuttamiskärki keskittynee näillä näkymin opiskelijoiden ja opiskelijayhteisöjen rooliin yhteiskunnan ja tulevaisuuden rakentajina. Tavoite kuulostaa positiiviselta ja HELP pyrkii oppositiosta käsin tietenkin rajoittamaan kärjekkäimpiä pyrkimyksiä sotkea ylioppilaskunnan juhlavuotta päivänpolitiikkaan.

HELPin tavoitteet juhlavuonna(kin)

Yhdessä päiväpolitiikkaa sivunneessa asiassa ylioppilaskunta voisi olla kuitenkin näkyvästi esimerkillinen myös ulospäin. Juhlavuonna HYY:llä olisi nimittäin aidosti paikka itsetutkiskeluun ja omien toimintatapojensa kehittämiseen. Kun valtakunnassa on uutisoitu Eduskunnan vierailulistojen päivittäisestä tuhoamisesta ja lobbarirekisterien vastatuulesta, olisi tulevaisuuden rakentajilla potentiaalia osoittaa olevansa avoin ja läpinäkyvä koko jäsenkunnalleen. Edistysaskelia otettiin viime syksyn hallitusneuvotteluissa, kun HYY julkisti nettisivuillaan lyhyet esittelytekstit hallitukseen hakeneilta henkilöiltä. Avoimuudessa on kuitenkin vielä paljon kehitettävää, jota ei voida selittää yksinomaan ylioppilaskunnan historialla tai erityisluonteella.  HELP on eritellyt tästä muutamia toimenpiteitä viime vuonna julkistamaansa avoimuusohjelmaan.

Avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäksi tärkeää on tietenkin myös oikeusturvan tae. Helsingin yliopiston opiskelijalla tulisikin olla tosiasialliset mahdollisuudet pystyä reagoimaan niin yliopistolla kuin ylioppilaskunnassa kokemaansa epäoikeudenmukaiseen kohteluun tehokkaasti. Alkuvuonna HELP julkaiseekin myös oman oikeusturvaohjelmansa, jossa esitetään esimerkiksi toimenpiteitä tenttien anonymisoinnista. Ideoita taustajärjestöiltä ja niiden jäseniltä otetaan tietenkin mielellään vastaan.

Olkaa kuitenkin HYY150-vuonna aktiivisia ja lähtekää avoimin mielin puhkomaan Pykälä-kuplaa. Edes hetkeksi. Edes juhlavuoden kunniaksi.

 

Jose Saranpää

HELPn tiedottaja

Kategoriat: HELP, Yleinen