Tapaopas vuosijuhlille

Teksti: Pauliina Heikkonen ja Noora Vihonen

Kuvat: Tiia Suokas

Pian on taas aika kauan odotetun Pykälä –viikon ja sen myötä koko vuoden upeimman tapahtuman eli yhdistyksemme vuosijuhlan aika! Tänä vuonna rakas Pykälämme täyttää 83. vuotta ja tätä juhlistetaankin huhtikuussa sankoin joukoin niin opiskelijoiden, seniorijäsenten kuin akateemisten arvovieraidenkin kesken.

Etiketti ja perinteet sekä niiden noudattaminen ovat olennainen osa arvokkaita tilaisuuksia, joihin myös Pykälän vuosijuhlat lukeutuvat. Näin on tullutkin aika virkistää kokeneiden juhlijoiden muistia sekä perehdyttää ensikertalaisia vuosijuhlien ihmeelliseen maailmaan ja niissä noudatettaviin tapoihin.

Pukeutuminen

Vuosijuhlissa ei näy farkkuja taikka minihameita vaan vieraat pääsevätkin panostamaan pukeutumiseensa tavallista enemmän, kun naiset pukeutuvat upeisiin iltapukuihin ja miehet frakkeihin tai tummaan pukuun. Naisten iltapuvun tulisi olla täyspitkä ja hiusten juhlakampauksella – tässä voi turvautua joko ammattilaisen apuun taikka tehdä juhlanutturan itse! Miesten on hyvä pitää mielessä, että smokki ei ole etiketin mukainen vaihtoehto frakille. Jos frakkia ei pysty jostain syystä hankkimaan, käyttöön voi ottaa tumman puvun.

Jäsenistön asun kruunaa vuosijuhlissa akateemisissa tilaisuuksissa käytettävä Pykälän bolognanpunainen nauha. Nauha kulkee miehillä oikealta olkapäältä rinnan yli alas vasemmalle, ja daameilla puolestaan päinvastoin vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle taikka yleensä vaihtoehtoisesti ruusukkeena vasemmalla iltapuvun reunuksessa. Nauhan tai ruusukkeen voi jäsenistö hakea Pykälän toimistolta pientä korvausta vastaan. Vuosijuhlissa on myös mahdollisuus esitellä akateemisia saavutuksiaan käyttämällä ansaitsemiaan akateemisia kunniamerkkejä.

Ennen pöytäosuutta

Ennen vuosijuhlien alkua monella on tapana nauttia alkavasta juhlatunnelmasta ystäviensä kanssa jo ennen itse varsinaista tilaisuutta. Tästä huolimatta on tärkeää saapua vuosijuhliin hyvissä ajoin, sillä juhlat pyritään aloittamaan kutsussa mainittuna ajankohtana.

Ennen vuosijuhlien pöytäosuutta on mahdollisuus ikuistaa itsensä ystäviensä tai avecin kanssa sekä nauttia tervetuliaismaljat. Juhlapaikalta löytyy useampi pöytäkartta, josta onkin hyvä tarkistaa oma istumapaikkansa hyvissä ajoin, jotta vältytään ylimääräiseltä hämmingiltä. Kuten etikettiin kuuluu, herrat saattavat daaminsa pöytään.

Pöytäosuus

Virallinen pöytäosuus alkaa juhlavasti airueiden kantaessa liput sisään juhlasaliin, milloin vieraat osoittavat kunnioitustaan lippusaattueelle seisomalla pöytänsä äärellä. Vasta, kun airueet ovat poistuneet, on sopivaa istuutua alas, jolloin herra tarjoaa oikealla puolella istuvalle daamilleen tuolin ja istuutuu itse tämän jälkeen.

Juhlaa juontavat vuosijuhlamarsalkat, jotka voi tunnistaa pykälänpunaisista rinnan yli kulkevista marsalkkanauhoista. He kertovat käytännönjärjestelyistä pöytäosuuden aikana, mutta itse juhlatunnelman nostattamisen marskit jättävät akateemisten pöytäjuhlien tapaan laulunjohtajille.

 

Kuitenkin ennen ensimmäistä laulua ohjelmaan kuuluu marsalkoiden tervehdyksen lisäksi dekaanin tervehdys sekä hallituksen puheenjohtajan puhe. Laulujen, puheiden ja tervehdysten lomassa nautitaan alku- ja pääruoka, jonka jälkeen odottaa tauko. Tauolla voi käydä esimerkiksi virkistäytymässä ulkona tai puuteroimassa nenäänsä.

 

Tauon jälkeen juhlijat pääsevät laulamisen ja syömisen lisäksi kuuntelemaan erilaisia puheita ja näkemään, kenelle ansiomerkit jaetaan tänä vuonna sekä selvittäämään sen, mikä on vuoden 2018 Pykälä-teko. Lautasliinasta taiteltavat punssikorvat kuuluvat myöskin olennaisena osana tauon jälkeiseen pöytäosuuteen – punssikorvien taittelun saloja voi tulla opettelemaan tanssi- ja etikettikoulutukseen. Jälkiruuan nauttimisen jälkeen tarjoillaan punssi ja marsalkoiden kiitosten jälkeen on aika suunnata tanssilattialle esittelemään tanssiliikkeitään muun muassa valssin ja tangon tahtiin.

Jatkot

Itse pöytäosuuden jälkeen monen menojalka voikin jo vipattaa ja tällöin kannattaakin ottaa suunnaksi Pykälän kerhotilat, jossa juhlat jatkuvat aamun pikkutunneille asti. Vuosijuhlapaikalta Pykälän kerhotiloille on bussikuljetus, joten vaivannäköä siirtyminen ei vierailta vaadi. Jatkoille voi ja kannattaakin vaihtaa rennompaa juhla-asua ylle. Pian jatkoilta suunnataankin jo sillikselle!

Vuosijuhlien etikettiä ja tansseja pääsee harjoittelemaan lauantaina 24.3. klo 13 Pykälän kerhotiloissa osoitteessa Suvilahdenkatu 10 B, Helsinki!

 

 

Kategoriat: Artikkelit