HELPin palsta 3/2018

HYYpiöitä kerrakseen

IV:n kesälehteen on hyvä muistuttaa jälleen tuoreille phukseille sekä vanhoille konkareille mitä HELP ja HYY tekevät ja miksi toimintaan kannattaa liittyä mukaan. Allekirjoittanut on kuitenkin päättänyt kuitenkin kierrättää vanhan perehdytyksen ylioppilasliikkeen maailmaan.

Hannes Saarisen IV 4/2002 tekemässä jutussa tuodaan pirtsakan kärjekkäästi esille ylioppilaskunta-aktiivien arkea ja HYY-kenttää. Pari numeroa myöhemmin HYY:n vihreiden edustaja, HYY:n hallituksen jäsen 2002 ja oikeustieteen ylioppilas Johanna Hautakorpi vastasi Saarisen artikkeliin puuttumalla erityisesti kohtaan ”me oikeustieteilijät olemme edustettuina valtaosin HELP:in riveissä” (ks. ”HYYpiöiden maailma – totta vai tarua?” IV 1/2003, s. 16-17). Hautakorpi muistuttaakin, että pykälistejä löytyy edustajistosta hyvin paljon myös lähes kaikista muista ryhmistä eikä pelkästään HELPistä. Tämä pätee edelleenkin ja oikkareita löytyy laajasti myös edustajiston muista ryhmistä.

HELP edustaa kuitenkin Pykälää (ja neljää muuta ainejärjestöä) ylioppilaskunnan edustajistossa jo sillä perusteella, että ainejärjestömme on yksi toinen edustajistoryhmän perustajajäsenistä.

HELP ajaakin lähtökohtaisesti taustajärjestöjensä näköistä politiikkaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa, oli kyse sitten pääsykokeista, duaalimallista tai opiskelijavetoisesta kaupunkivaikuttamisesta.

Yksi HYY:n jatkuvia kiistakysymyksiä on tyypillisesti ollut osallistuminen yhteiskunnallisiin kysymyksiin. HELP on lähes säännönmukaisesti pyrkinyt hillitsemään poliittisten ryhmien innokkuutta ottaa Helsingin yliopiston ylioppilaskuntana kantaa mm. kehy-banaaneihin, makasiinien suojeluun tai asevelvollisuuteen. Jo HELP:in varhaisina aikoina Pykälän puheenjohtaja 1992 Anna-Kaarina Piepponen pohti opetusministeriön Alma mater -kuvaa ja opiskelijoiden imagoa, kun Vanhan ylioppilastalon parvekkeelta roikkui ”vallankumous yliopistolla on alkanut”-tyylisiä banderolleja (Pylkkänen, Heikki & Leino, Kari: ”Muistan kuin muistankin”, IV 4/1995, s. 33). Pykälä-LKS – vaaliliiton syntymisen taustalla vaikuttaakin ennen muuta olleen – ainakin Pykälän osalta – kyllästyminen ”maailmoja syleilevään HYY-politiikkaan” (Jarkko Hietala & Timo A. Järvinen: ”HYY – mitä kuuluu?”, IV 1/1993, s. 31).

Lähes säännönmukaisesti HELP tiedottaakin taustajärjestöjensä hallituksia ja pyytää näiltä lausuntoja/kommentteja edustajistoryhmän esityksiin vaikkapa ylioppilaskunnan linjapaperiin. Tavoitteena on kuulla taustajärjestöjen toiveita ja pyrkiä toiminnassa opiskelijakeskeiseen ja poliittisesti neutraaliin HYY-politiikkaan.

 

Terveisiä siis HYYpiöiden maailmasta, nähdään taas syksyn edarivaaleissa.

 

Jose Saranpää

HELPin tiedottaja

Kategoriat: HELP