Hallituksen palsta 4/2018

”Jag är från Norden och ja älskar min medalj, länge lever samarbetet!”

Näin raikaa lisäsäkeistö Olof Palme Visaniin. Kyseinen säkeistö ei kuitenkaan ole Pykälän sitsikulttuurissa niinkään tunnettu, mutta jo yhden KV-viikon käytyään se tulee varmasti tutuksi, vähintään naisten vessassa vuosijuhlien aikana.

Nyt kun phuksitkin ovat päässeet niin sanotusti pahimman yli, haluaisin kertoa varsinkin teille, mutta myös niin monelle muulle vanhemmalle opiskelijallekin, mitä KV-viikot oikeastaan ovat. KV-viikot ovat monesti jääneet vain pienen rohkean opiskelijaporukan iloksi. Moni kuitenkin jää niihin koukkuun jo ensimmäisellä kerralla. Miksi sitten niin harva uskaltaa lähteä kokeilemaan. Ehkä kyse on juuri siitä, että KV-viikot näyttäytyvät aika kaukaisina usealle pykälistille ja niihin liittyvät perinteet eivät ensi katselulla kenties vaikuta kiinnostavilta. KV-viikot ovat kuitenkin paljon muutakin kuin ryyppäämistä ja vuosijuhlia.

Nordiska Sekretariatet perustettiin syyskuussa 1991 pidetyssä kokouksessa Juristforeningens Humanitaer Aksjon i Oslo-kokouksen yhteydessä. Pykälä liittyi yhteistyöhön vuonna 1993. Nykyisessä Nordiska Sekretariatetissa on 11 jäsenainejärjestöä, ja tällää hetkellä viikkoja järjestetäänkin 11. Jokaisella viikolla on oma oikeudellinen teemansa, jota käsitellään niin luennoilla kuin excursioillakin. Teema näkyy yleensä myös muussa toiminnassa. Viikolle kuuluva mökkireissu eli Hytte on usein teemoitettu liittyen viikon oikeudelliseen teemaan ja viikon perinteisillä KV-sitseillä on usein myös jokin teema. Toki monella viikolla on myös ajan mukana syntyneitä perinteitä kuten Uppsalan väärinpäinsitsit ja Oratorin (Islannin) tuomioistuinsitsit. Näiden lisäksi viikoilla on usein viikkokohtaista tai maakohtaista ohjelmaa esim. Oratorin Golden Circle -kierros ja Blue Lagoon vierailu, Uppsalan Nationit, Bergenin vierailu Mt Fløyenillä, Justuksen (Vaasa) Tapio Tour ja Artiklan (Rovaniemi) Jallujuoksu. Kaikilla viikoilla osallistutaan myös paikallisen järjestön vujuille ja sillikselle. Vuosijuhlat KV-pöydässä ovatkin monesti ne hauskimmat, jolla tulet käymään ja kuka nyt ei haluaisi 11 sillikselle vuodessa! Viikoilla on myös yhteisiä perinteitä kuten mitaliseremonia, jossa viikosta palkinnoksi saa mitalin kiinnitettäväksi vujumekkoon tai frakkiin. Mitaleja voi kerätä 15 tai 25, jotka oikeuttavat vaihtamaan mitalit erikoismitaliin. Myös int.sekeillä (käytännössä ulkoasiainvastaavat), presidentillä ja varapresidentillä on omat erikoismitalinsa viran puolesta. Muita erikoismitaleja on Hattrick -mitali (3 peräkkäistä viikkoa syksyllä) ja Double -mitali (Aarhus + Orator). Tulossa on myös viiden viikon pinssi, jonka saa käymällä kaikissa maissa edes kerran.

KV-viikoissa parasta ei kuitenkaan ole mitalit tai vuosijuhlat. Parasta ovat siellä tapaamani ihmiset. KV-viikoilta voi löytää rakkauden, uuden parhaan ystävän, työpaikan pohjoismaista, kiinnostuksen johonkin oikeudenalaan tai jopa ruotsin oikeuskäytäntöä graduusi referoivan uppsalalaisen. Näistä jokainen on tapahtunut! Se on varmaa, että kotiin tulet noin 20-30 ystävää rikkaampana. KV-viikkojen henki on täysin erilainen kuin mikään muu opiskelijatoiminta ja se onkin koettava itse ennen kuin sitä todella tajuaa. Ystäväni Simon sanoi ensimmäisellä viikollani 2015 ”Täällä ei kätellä, täällä halataan” ja se onkin mielestäni yksi parhaista kuvauksista siitä tunnelmasta, jota KV-viikot tuottavat. Toki viikot eivät sovi kaikille ja et välttämättä lähde kiertämään 4. vuotta 15 mitalin kanssa niin kuin minä, mutta haastan teidät kaikki kokeilemaan edes yhtä KV-viikkoa. Pahin mitä voi sattua on pieni darra.

KV-viikon kulut ovat pykälisteille varsin pienet. 150-200 euron osallistumismaksu sisältää ohjelman, majoituksen sekä lähes kaiken juoman ja ruuan 5 päivän aikana. Viikolle voi myös osallistua vain osaksi päivistä esim. helgeniksi eli viikonlopuksi. Jokainen järjestö saa viikolle aina yhden ilmaisen paikan, jonka arvo jaetaan osallistujien kesken. Näin ollen maksettavaa viikosta jää yleensä noin 100-160 euroa. Pykälä korvaa myös ison osan matkustuskuluista. Tarkemman infon näet jokaisesta kutsusta.

Nordisk Uke, Nordisk Vecka, KV-viikko, Norræna Viku, Nordisk Uge – viisi kieltä, viisi maata, yksi konsepti. KV-viikko on sekoitus akateemista ohjelmaa ja juhlimista parhaimmillaan. Viikko, jonka aikana tapaa paljon uusia ihmisiä, saa nimeä itselleen ja tulee solmittua rajat ylittäviä kontakteja. Lähde siis rohkeasti kokeilemaan. Tieto uusista viikoista tulee Pykälä-infoon, jonka ohessa on aina myös ilmoittautumisohjeet.

Vi ses i Norden!
Inka

Kategoriat: Hallituksen palsta