Spex on täällä taas!

Teksti: Sami Reijonen, kuvat: Roman Beletski

Syksy on taas täydessä vauhdissa ja Pykälän suurin kerho kuhisee toimintaa. Spex on kuitenkin jotain muuta kuin vain pelkkä kerho. Spex on jotain isompaa: täysin oikkarivoimin toteutettava musikaalinäytelmä työllistää pitkin syksyä yli sata Helsingin oikkaria. Huikea urakka huipentuu peräti kuuteen näytökseen Gloriassa. Ensi-iltansa Pykälän Spex 2018 saa 3.12. Ensi-iltaa juhlitaan yökerho DTM:ssä – näitä enskarin jatkoja ei kannata jättää väliin! Jatkoille ovat tervetulleita kaikki huolimatta siitä, oliko ensi-iltaa seuraamassa vai ei.

Vuosi vuodelta kehittyvä spektaakkeli

Spex on muutakin kuin näyttelijöitä ja laulajia. Hurja määrä oikkareita puurta koko syksyn, jotta Gloriassa nähdään jotain suurta ja edellisvuotta hienompaa. Spexiä toteutetaan monissa eri tiimeissä: toisten harjoitellessa vuorosanoja ohjaajien valvonnassa toiset harjoittelevat tanssikoreografioita. Taustalla rakennetaan ja askarellaan lavasteita ja ommellaan asuja. Suurin osa tehdään itse käsin sen sijaan, että ostettaisiin valmista. Samalla kun bändi virittelee bassoa, markkinointitiimi myy Spexiä ja suunnittelee mainosmateriaaleja.

Produktiossa osaaminen kasvaa joka vuosi. Vanhemmat konkarit ja uusien spexarien nuorempi visio pitävät huolen, ettei Spex jää edellistään huonommaksi. Tietotaito niin lavastuksen kuin puvustuksen suhteen periytyy ja kehittyy vuosi vuodelta.

Spexin käsikirjoitusta on työstetty jo viime keväästä – toisinaan jopa illasta aamuun. Teema näytelmälle on aluksi ollut vain ajatus, käsikirjoittajien avulla ideasta syntyy eepos. Lopputuloksena on näytelmä, joka naurattaa ja laulattaa koko syksyn ja sen jälkeen. Tarinat ovat sijoittuneet Meksikon huumesodista suomalaiseen mielisairaalaan. Toistaiseksi pykälisti voi vain arvailla, mitä Glorian näyttämöllä tapahtuu joulukuussa. Varmaa on kuitenkin, että käsikirjoittajat ovat jotain kaunista sinne kirjoittaneet.

Käsikirjoitustiimin ja ohjaajien johdolla käsikirjoitus muotoutuu todellisuudeksi. Ohjaajien tehtävänä on valmentaa näyttelijäjoukko syvälle käsikirjoitukseen, kun taas käytännön toimet suoritetaan tiimivastaavien alaisuudessa ja tuottajien johdolla.

Näyttelijät ovat vuorosanansa jo ensimmäisen kerran lausuneet ja näytelmän juoni on paljastettu produktiolle perinteisissä läpilukubileissä. Vuorosanat ja juoni pysyvät kuitenkin tiukasti salassa aina ensi-iltaan asti.

 

Kohti Broadwayta!

Kun syksy on takana, on aika astua Gloriaan! Lava koristeineen kertoo itsessään jo tarinaa. Näyttelijät astuvat lavalle, bändi alkaa soittaa. Spex on täällä taas!

Jotta Spex olisi luvatun arvoinen on töitä paiskittu tuhansia henkilötyötunteja. Näyttelijät ovat hioneet repliikkinsä viimeiseen asti. Omstart-huutoihin on valmistauduttu. Yksikään biisi ei ole harjoiteltu mitenkään muuten kuin täydellisesti.

Spexiin sisältyy myös tanssia. Tanssivastaavien johdolla akrobaattisen kauniit koreografiat on treenattu sujuvaksi – siis sujuvaksi kuin tanssi. Ohjaajat ovat lukuisien läpärien kautta saaneet yhdistettyä tanssin, laulun ja soiton näytelmään. Näyttelijöiden ja tanssijoiden uppouduttua rooleihinsa voi katsoja vain ihmetellä onko lavalla tosiaan oikeustieteen eikä teatterikorkean opiskelijoita! Aikamoisia moniosaajia!

Entäs se musiikki?

Bändi ei koostu vain rummuista ja kitarasta, sillä perinteisten bändisoittimien lisäksi mukana on myös orkesterisoittimia. Niin modernit kappaleet kuin klassikkobiisitkin muuttuvat taitavien sovittajien käsissä musikaaliin sopivaksi. Bändivastaavan ja orkesterivastaavan heiluttaessa tahtipuikkojaan Spex kuulostaa juuri siltä miltä Spexin pitääkin kuulostaa. Laulut on sovitettu osaksi näytelmää ja osittain tarina kulkeekin laulaen. Bändi soittaa tarinan mukana ja omstart-huudot vaativat soittajilta kykyä mukautua siihen, että Spex elää lavalla hieman eri tavalla näytöksestä toiseen.

Yksikään musikaali ei kuulosta hyvältä ilman taustalaulua, eikä Spex ole poikkeus. Taustakuoro tuo uuden ulottuvuuden kappaleiden harmoniaan ja syvyyteen. Vaikka solistiosuudetkin saavat usein tukea taustalaululta, on mahdollista, että myös täysiä soolosuorituksiakin kuullaan.

Kokonaisuudessaan musiikin osuus Spexissä on suuri. Joulukuussa Gloriassa saatetaankin nähdä vaikutelmia tunnetuista Broadway -musikaaleista ja elokuvamusikaaleista.

Mitäs verhojen takana tapahtuu?

Kuten on jo todettu, loppukumarruksia lukuunottamatta koko Spex ei näy lavalla. Ilman taustavoimia ei Spexiä kuitenkaan olisi. Jo ennen näyttelijävalintoja moni on ollut jo työn touhussa: markkinointi on tehnyt ahkeraa työtä yhteistyökumppanien löytämiseksi ja miettinyt miten lipunmyynnin toteutusta. Spex ei olisi mitään ilman katsojia, ja markkinoinnin tehtävänä on pitää huolta, että Spex näkyy ja kuuluu jo ennen näytöksiä. Markkinointitiimi on myös ensimmäisenä ottamassa katsojat vastaan Glorian ovilla.

Tarinan tultua Spexin keskuudessa julki on lavastustiimi sekä puvustus- ja maskeeraustiimi yhdessä suunnitelleet, miltä lava ja näyttelijät näyttävät. Lavastustiimissä kokemus tietää, miten liikuteltavat rakennelmat on järkevä toteuttaa. Kokemukseen yhdistyy uudet ideat, ja lavalla tullaankin näkemään väriä, savua ja muuta jännittävää. Vaatteet näyttelijöiden ylle tehdään suurilta osin itse. Ennen taustalaulajia Spexissä laulaa ompelukone.

Nälkäinen spexari on kiukkuinen spexari

Iltaan asti venyvät läpäriharjoitukset ja viikonlopputreenit vaativat muutakin kuin taiteen paloa. Spexin emännät mahdollistavat omalla panoksellaan sen, että energiaa riittää kaiken toteuttamiseen. Kanteenmaan mökkireissulla emäntien loihtimat jallulihapullat ovat jo legenda itsessään!

Omstart – yleisö mukaan!

Jos käsite “omstart” ei soita kelloja, voi sen merkityksen tulla oppimaan paikan päälle. Spexissä yleisökin pääsee antamaan lisäväriä näytökseen: omstart-huudon kajahtaessa näyttelijät reagoivat huutajan toiveisiin. Etenkin vanhat spexarit, joista osa on jo pitkällä työelämässä, saavat näyttelijät usein tekemään jotain käsikirjoituksen ulkopuolelta. Spex elää yleisön mukana.

Spex 2018 astelee ylpeänä Glorian lavoille joulukuussa. Älä missään nimessä missaa tätä!

Seuraa Spexiä somessa!

Facebook: Pykälän Spex

Instagram: pykalanspex

Tanssitiimin Instagram: Pykalantanssitiimi

Spexin näytökset 2018

Ma 3.12.

Ke 5.12.

Ma 10.12.

Ti 11.12.

To 13.12.

Pe 14.12.

 

Kategoriat: Yleinen