Olet täällä: Etusivu / / § Voi Hyvin!- viikko aloittaa keskustelun, joka toivomme kantavan kauas tulevaisutteen

§ Voi Hyvin!- viikko aloittaa keskustelun, joka toivomme kantavan kauas tulevaisutteen

14.10.2018 23:09: Kirjoittanut Hallitus / 0 kommenttia

On § Voi hyvin!- viikon aatto.

Viimeistään nyt on aika miettiä milloin ja miten § Voi hyvin?

 

§ Voi hyvin! -viikko sai alkunsa keväällä, kun Sofia, Saara ja Hekma löivät viisaat päänsä yhteen ja tuumailivat, mitä Pykälän tapahtuma tarjonnasta puuttuu. Bileitä oli paljon (ja hyvä niin, koska bileitäkin tarvitaan), mutta hyvinvoinnista harvemmin puhutaan, vaikka sen tulisi olla se pohja, minkä päälle kaikki hauskanpito rakennetaan. Hyvinvoinnin pitäisi olla itseisarvo, eikä ainoastaan väline entistä parempiin suorituksiin. Pahoinvoivana on vaikeampi nauttia bileistä ja opiskelusta, eivätkä hyvät bileet silloin tällöin ole kestävä tapa purkaa arkena kasaantunutta stressiä ja ahdistusta. Siksi omasta hyvinvoinnista pitää pitää huolta!

 

Viikon aikana keskitytään nimensä mukaisesti pykälistien hyvinvointiin, teemaan, joka tuntuu jäävän yleisen opiskeluhypetyksen ja ylistyksen varjoon. Opiskeluajan sanotaan olevan elämän kivointa aikaa ja instagramissakin tutuksi on tullut #oikisonihmisenparastaaikaa. Mutta mitä jos opiskeluaika onkin liian kivaa? Mitä jos on liikaa tekemistä? Oikeustieteellinen koulutus on kuuluisa vaativuudestaan ja tenttialueet ovat useammin nelinumeroisia, vaikka saatavat nopat voidaankin laskea yhden käden sormilla. Kun tähän lisää vielä ison ja aktiivisen tiedekuntajärjestön ja työelämän ensimmäisestä opiskeluvuodesta asti tyrkyttävän kulttuurin, ei ihme, että kaikki eivät jaksa. Moni oikisopiskelija uupuukin opiskeluiden, työn ja järjestötoiminnan välissä tasapainoillessaan. Tilannetta seurattuamme koimme, että § Voi hyvin! -viikolle on todellakin tarvetta.

 

Tämän ja monen muun asian takia päätimme, että jotain on asialle tehtävä ja tuloksena syntyi § Voi hyvin! -viikko, jonka eteen on tehty useita tunteja töitä, haalittu yhteistyökumppaneita ja mietitty, mitä Pykälä ja sen jäsenet kaipaavat hektiseen syksyyn. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ja onkin eräänlainen pilottihanke, jonka toki toivomme jäävän elämään Pykälään myös sen jälkeen, kun me järjestävänä tahona emme enää Pykälässä vaikuta.

 

Maanantaina viikon aloittaa hyvinvointi teemainen brunssi + luento yhteistyössä asianajotoimisto Boreniuksen kanssa, jossa on kouluttajana psykologi, luennoitsija Ilona Rauhala ja teemana on Oman onnistumisen johtaminen työssä ja elämässä.

 

Tiistaina pykälistit pääsevät luovuttamaan verta ja illalla tutustumaan Pykälän urheilutoimintaan urheiluvastaavan johdolla. Paikalla on edustus lähes kaikista kerhoista ja onkin oiva keino tutustua siihen, mitä Pykälässä voi tehdä bileiden lisäksi!

 

Torstaina Pykälässä käydään paneelikeskustelu, jossa käsitellään ehkä viikon tärkeintä teemaa, eli oikisopiskelijoiden hyvinvointia haastavassa opiskeluympäristössä ja työkeskeisessä maailmassa. Paikalla on mm. yliopiston ja YTHS:n edustajat keskustelemassa teemasta. Paikan päällä myös pientä tarjoilua.

 

Perjantaina joogataan asianajotoimisto Roschierin #passionforperformace -hengessä Joogahuoneella. Rauhoittumalla joogaan opiskelijat voivat löytää aivan uusia voimavaroja hektisessä oikiskuplassa toimimiseen.

 

Lauantaina juostaan yhteistyössä Park Run Helsinki ja Punaisen Ristin kanssa ja kerätään rahaa kotimaisille nuorille. Pykälä Charity Run on oiva tapa päättää viikko tekemällä hyvää itselleen ja samalla muille.

 

Lisäksi viikon aikana on jäsenetuja – avoimet ovet Esport Bristolilla koko viikon ajan jäsentarraa vilauttamalla sekä kamppailulajisali Hipko toivottaa pykälistit tervetulleeksi treenaamaan 10.10-17.10.

 

Tapahtumaviikko on ollut järkkärin näkökulmasta huikea luoda. Ilman apua tätä ei olisi tapahtunut. Valiokuntamme  ovat seisseet meidän takana alusta asti ja yrityssuhdetoimikunta on ojentanut auttavan kätensä kumppanuusneuvotteluissa, asianajotoimistot Rochier ja Borenius ovat ennakkoluulottomasti jeesanneet meitä osoittaen mielenkiintonsa opiskelijoiden hyvinvointiin alalla, jossa työviihtyvyyteen ollaan vielä vasta heräilemässä. Park run ja Suomen punainen risti ovat auttaneet meitä auttamaan. Paneelikeskustelijoista jokainen tuo arvokkaan äänensä esiin ja antaa meille sanat käsitellä tabuna pidettyä mielenterveyttä ja uupumusta.  § Voi hyvin- viikko on oikeastaan täydellinen esimerkki siitä, ettei kukaan pärjää yksin, eikä kenenkään pidäkään.

 

Hyvinvointi lähtee yksilötasolta. Pykälän vahvuus ei ole sen suuruus, eikä sen kauneus vaan sen muodostavat yksilöt; tyypit, joiden kanssa oppia, onnistua ja aina välillä turhautua ja tyypit, joita kannustaa ja joilta saada kannustusta. Pykälän vahvuus ovat yhtä lailla ne tyypit, joiden kasvot eivät ole tuttu näky bileissä, jotka keskittyvät muihin elämän osa-alueisiin ja jotka esittävät kritiikkiä. Näiden kaikkien ihmisten hyvinvointi – niin kuin sinunkin  hyvinvointisi – on Pykälän hyvinvointia. Siksi yleistä, tilastollisesti merkittävää oikkareiden uupumusta ja väsymystä vastaan on taisteltava yhteisin asein. § Voi hyvin!- viikko voisikin yhtä hyvin olla ’’Mitä § :lle kuuluu? – viikko’’.

 

Pykälä ei ole toimija, joka voisi ratkaista kaikkien ongelmat tai poistaa kaiken stressin; sillä ei ole keinoja siihen. Pykälä voi kuitenkin osaltaan edistää toimintakulttuuria, jossa jaksamisesta voidaan keskustella, eikä kaikkea tarvitse kantaa yksin ja jossa on täysin hyväksyttävää panostaa omaan hyvinvointiin vaikkapa toisinaan downshiftaamalla.

 

Vastaammekin itse esittämäämme kysymykseen seuraavasti: § voi hyvin, silloin kun sen jäsenet voivat hyvin ja silloin kun sen hyvinvoivat jäsenet haluavat ja kykenevät yhdessä luomaan ilmapiirin, jossa jokainen voi kokea Pykälän omakseen; jossa kenenkään ei tarvitse potea riittämättömyyttään. Meidän Pykälä on yhteisö, jossa kaikille löytyy paikka. Se voi alkaa yhdestä viikosta, mutta voisimme asettaa yhteiseksi tavoitteeksemme 52 hyvinvoivaa viikkoa vuodessa. Tehdään Pykälästä yhdessä suurin, kaunein ja hyvinvoivin.

 

Toivomme sydämemme pohjasta, että kaikki pykälistit pääsevät osallistumaan viikon ohjelmaan ja kokevat saavansa siitä jaksamista arkeensa. Pykälistit, tämä viikko on tehty teille, jotta te jaksaisitte paremmin.

 

Nähdään viikolla!

Rakkain pykäläterveisin

Sofia Selkämaa, Hekma Peltonen ja Saara Palo

Kommentoi