Olet täällä: Etusivu / / Miksi Spex vie mukanaan?

Miksi Spex vie mukanaan?

7.10.2018 19:32: Kirjoittanut Hallitus / 0 kommenttia

On joulukuun alku ja enskariaamu. Viime yönä ei ole tullut oikein nukuttua, kun jännitys on kalvanut vatsalaukkua, mutta se ei oikeastaan näy päivän energiatasossa. Tuntuu siltä kuin voisi lentää katosta läpi tai juosta Kiinaan. Lounaan jälkeen on aika suunnata Gloriaan, jossa vanhimmat spexarit ovat jo fiilistelemässä tulevaa iltaa. Neljän aikaan teatterilla on kaikilla tiimeillä jo täysi tohina päällä. Näyttelijät istuvat maskeeraajien penkeissä meikattavana, tanssijat lämmittelevät ja hakevat fiilistä tansseihin, bändi virittelee soittimiaan, markkinointi valmistelee salia ottamaan vastaan maksavat asiakkaat, ja lavastus valmistautuu tekemään lavasta mahdollisimman näyttävän ja tuomaan tapahtumamiljöön yleisön silmien eteen. Juuri ennen näytöstä bäkkärin käytävillä on iloinen ja odottava fiilis, ja salissa yleisön pulina on kasvanut korvia hiveleväksi. Näyttämö pimenee, yleisö hiljenee. Nyt mennään.

Kaikki tämä lähti liikkeelle jo aiemmin keväällä ohjaajien ja käsikirjoitustiimin kokoamisella. Heidän kevään ja kesän mittaan itsestään pusertama luovuus jalostuu yhteistyöllä kokonaiseksi käsikirjoitukseksi, joka esitellään syyskuussa niille, jotka ovat uskaltautuneet Spexin matkaan. Syksyn mittaan eri tiimit viettävät Pykälässä lukemattomia iltoja ja viikonloppuja harjoittelen kohtauksia, sahaten, ommellen, meikaten, tanssien, soitellen puheluita, ja ajoittain myös turhautuen. Vihdoin viimein kaikki tämä työ näkyy, ja oikeasti näkyy, Glorian lavalla, kun Spex esitetään yleisölle.

Huh, vaikuttaapa työläältä. No sitä se onkin, jos niin haluaa. Mutta miksi niin monet sitten spexaavat ja vieläpä monta vuotta?

Itse lähdin Spexiin mukaan jo phuksivuotenani lähinnä siksi, että eräs vanha patu tuli punssikahveilla kysymään minulta noin kolmen aikaan aamuyöllä, että ajattelitko lähteä spexiin. Seuraavaksi löysinkin itseni Spexin aloituskokouksesta näyttelijöiden piiristä ja siitä se sitten lähtikin. Hyvä, että kysyi.

Syksyn aikana pääsin näkemään, kuinka laaja kirjo meitä oikkareita oikeasti onkaan ja kuinka paljon lahjakkuutta täältä löytyy opintojen ulkopuoleltakin. Tutustuin ihmisiin phuksista ännänteen vuosikurssiin ja valmistuneisiinkin, ja sain ystäviä, jotka varmasti pysyvät. Heiltä voin edelleen pyytää apua ja neuvoa opiskeluihin tai työnhakemiseen tai ihan vaan siihenkin, miten vuosijuhlajatkoilta selvitään sillikselle. Pääsin kehittämään ja haastamaan itseäni kokeilemalla itselle täysin uusia juttuja, ja voisin sanoa, että Spexin aikana taisin saada myös pari tuntia esiintymiskokemustakin. Parasta oli kuitenkin nähdä, kuinka viimeistään Gloriassa kaikki tiimit olivat yhdessä yhtä suurta Spexiä, ja kuinka me saatiin näin pirun hieno show aikaan.

Loppujen lopuksi voisin sanoa, että Spexissä tärkeintä ja parasta on se, että kaikki tehdään yhdessä, tillsammans. Tee siis elämäsi päätös ja lähde vielä mukaan vaikka markkinointi- tai lavastustiimiin, tai tule ainakin katsomaan meidän näytöstä.

Spex on täällä taas!

Spexphuksi 2017

Jatro Pihlavamäki

 

Kommentoi