Olet täällä: Etusivu / / Mitä täällä oikein tapahtuu?

Mitä täällä oikein tapahtuu?

10.2.2016 15:36: Kirjoittanut Hallitus / 0 kommenttia

Nyt rytisee. Käsillä ovat suuret ajat, kun yliopiston rakenteita ravistellaan päällekkäisten muutosprosessien muodossa. En puhu nyt oppiaineiden suunnittelupalavereista, tenttikierrosten määrästä tai edes maisteritutkinnon uudistuksesta. Puhun koulutusohjelmauudistus Isosta Pyörästä ja massiivisista koulutusleikkauksista.

En tiedä, olisiko kukaan osannut aavistaa vaikkapa vuosi sitten, millaisten muutosten äärellä olemme keväällä 2016. Helsingin yliopistoon kohdistuneen säästötarpeen vuoksi opinahjomme joutuu vähentämään työntekijöistään 980 henkilöä vuoden 2017 loppuun mennessä. Kevään mittaan saamme tietää, keitä tiedekunnassamme on edes töissä syksyllä 2016. Tunnelma ei ole tällä hetkellä iloinen.

Samanaikaisesti käynnissä on Iso Pyörä -koulutusuudistus. Uudistus käynnistettiin jo ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja, eikä Isoa Pyörää ja säästötarvetta tule siis sekoittaa toisiinsa. Meidän kannaltamme merkittävin Ison Pyörän mukanaan tuoma muutos on sen vaikutus tutkinnon sisältöön. Syksyllä 2017 Porthanian pyöröovista sisään astuva phuksi opiskelee muodoltaan varsin erilaista tutkintoa kuin vaikkapa vuonna 2016 opintonsa aloittanut phuksi. Siirtymäaikaa on kolme vuotta, mutta hyvin varmasti myös me aiemmin aloittaneet opiskelijat pääsemme tutustumaan Ison Pyörän mukanaan tuomiin uudistuksiin.

Johtuen näistä päällekkäin kulkevista muutosprosesseista tilanne on tällä hetkellä varsin sekava. Kysymyksiä on ilmassa paljon eikä kellään ole vastausta niihin kaikkiin. Uskon vilpittömästi, että nyt voi kuitenkin olla mahdollisuutemme parantaa tutkintomme kilpailukykyä. Ehkä tulevaisuudessa Helsingin yliopistosta valmistunut oikeustieteen maisteri ei menesty työmarkkinoilla ainoastaan sen takia, että hän on käynyt opintojensa ohella töissä. Ehkä tulevaisuuden OTM-tutkintonsa Helsingissä hankkinut juristi saa töitä siksi, että hän sai opiskellessaan muitakin valmiuksia kuin kyvyn istua kaksitoistatuntisia päiviä kirjastolla. Muutos on kuitenkin valmisteltava ja toteutettava hyvin, jotta vaikutus ei olisi päinvastainen.

Toivotan sinut, rakas pykälisti, lämpimästi tervetulleeksi OVK:n järjestämään Mitä täällä tapahtuu? -iltaan. Puhumassa ovat omassa tiedekunnassamme opetuksen suunnittelun sekä hallintopäällikön tehtäviä hoitava Anni Tuomela sekä yliopiston hallituksen opiskelijajäsen Johanna Riitakorpi. Tapahtuman tarkoituksena on valaista nykytilannetta vastaten kysymyksiin ja toki myös herättäen niitä. Paras aika vaikuttaa tulevaan on nyt.

Tavataan Mitä täällä tapahtuu? -illassa!

Terveisin

Helinä

Mitä täällä tapahtuu? -ilta järjestetään Pykälässä tiistaina 16.2. klo 18. Illan päätteeksi tarjolla on purtavaa sekä virvokkeita jälkipuinnin merkeissä.


Helinä Teittinen
Opintovastaava 2016
+358 45 6502541
opintovastaava@pykala.fi