Pykälän edunvalvonnan uutiskirje 10/24

Hei kaikki pykälistit!

Opintovaliokuntaan kuuluva edunvalvontatoimikunta valvoo opiskelijoiden etua tiedekunnassamme, yliopistolla ja valtakunnallisesti. Näissä uutiskirjeissä kerromme ajankohtaisia kuulumisia, ja viestin lopussa on yhteystiedot sekä yhteydenottolomake, joiden kautta toivomme sinulta palautetta, jos koet mitään ruusuja, risuja tai kysymyksenaiheita vaikkapa tiedekunnan tai edunvalvontatoimikunnan toiminnassa.

Kuinka Pykälässä tehdään edunvalvontaa?

Pykälän edunvalvontaa hoitavat pääasiassa opintovaliokunta ja edunvalvontatoimikunta. Pykälän edunvalvontatoimikuntaan kuuluvat opintovastaava ja edunvalvontavastaavat sekä edellisen vuoden opintovastaava. Opintovaliokunnan jäsenet edustavat Pykälää tiedekunnalla useassa päätöksentekoelimessä. Lisätietoa päätöksenteosta voi lukea seuraavasta Inter Vivoksesta sekä tiedekunnan ja Pykälän nettisivuilta.

Pykälän edunvalvontaa tehdään jokaista pykälistiä varten ja edunvalvonnassa nostettavien kärkien on tarkoitus vastata jäsenistön tahtotilaa. Edunvalvonnan pitkäaikaisuuden takaamiseksi on yhdistyksen syyskokouksessa tarkoitus hyväksyä edunvalvonnan yleiset linjaukset, jotka ohjaavat edunvalvontaa seuraavina vuosina.

Edunvalvonnan yleisiä linjauksia on työstetty keväästä lähtien ja kaikki pykälistit ovat voineet osallistua linjauksien laatimiseen esimerkiksi huhtikuussa järjestetyssä työpajassa. Luonnos linjauksista julkaistaan piakkoin, ja toivomme silloin pykälisteiltä laajasti mielipiteitä, keskustelua ja kommentteja parhaiden mahdollisten linjausten aikaansaamiseksi.

Uusien opiskelijoiden valinta oikikseen 2025 – todistusvalintakiintiö pysyy ennallaan, sisäänottomäärän nosto pöydällä

Tiedekuntaneuvosto päättää vuosittain valintaperusteista uusien opiskelijoiden sisäänottamiseksi oikeusnotaarin koulutusohjelmaan. Yliopistotason linjauksista päättää rehtori, joten muun muassa valintakoeuudistuksen toteutuminen vahvistetaan yliopistojen välisellä sopimuksella, jonka rehtori allekirjoittaa. Valintakoeuudistuksen myötä oikeustieteellisen valintakoe on yhteinen hallinto-, yhteiskunta ja viestintätieteiden kanssa lyhyttä omaa osuutta lukuun ottamatta. Oikeustieteellisen osiota varten on ennakkomateriaalit, jotka julkaistaan muutamaa päivää ennen koetta.

Tiedekuntaneuvosto käsitteli asiaa kokouksessaan 24.9.2024. Tiedekuntaneuvostolle esitettiin, että todistusvalinnalla valittavien kiintiötä nostettaisiin 40 %:sta 51 %:iin ja sisäänottomäärää nostettaisiin 13:lla paikalla.

Opiskelijaedustajien tekemän vastaesityksen perusteella esitys todistusvalintakiintiön nostamisesta kaatui. Valintakoeuudistuksen kanssa samaan aikaan ei tule toteuttaa muita merkittäviä uudistuksia, jotta kunkin uudistuksen vaikutukset pystytään havainnoimaan selkeästi. Pidämme ensisijaisen tärkeänä, että sisäänpääsyväylät oikeustieteelliseen ovat monipuoliset, joten pääsykokeen muuttuessa aiempaa ylioppilaskoemaisemmaksi eivät mahdollisuudet kasvattaa esimerkiksi avoimen väylän sisäänottomääriä tai mahdollisia muita valintatapoja saa heikentyä.

Aloituspaikkamäärän nostosta päätetään seuraavassa tiedekuntaneuvoston kokouksessa 22.10. Noston edellytyksenä tulee olla merkittävä opetukseen suuntautuva lisärahoitus, josta dekaanin ja rehtorin väliset neuvottelut ovat edelleen kesken. Ilman lisäresursseja opiskelijamääriä ei tule lisätä, koska oikeustieteellisen tiedekunnan opettaja-opiskelija-suhdeluku on erittäin huono verrattuna muihin tiedekuntiin. Opiskelijat eivät saa opinnoissaan riittävästi palautetta tai pysty olemaan vuorovaikutuksessa opettajiin, mitkä olisivat oppimisen ja ammatillisen kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeitä asioita.

Edustajistovaalit

Tänä syksynä äänestetään jälleen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan eli HYY:n edustajistovaaleissa. Vaaleissa valitaan ylioppilaskunnalle 60-jäseninen edustajisto, joka käyttää ylintä päätösvaltaa ylioppilaskunnassa. Edustajistovaaleissa äänioikeus ja oikeus asettua ehdolle on kaikilla HYY:n jäsenillä eli Helsingin yliopiston opiskelijoilla.

Edustajisto päättää muun muassa:

1) ylioppilaskunnan talousarviosta
2) tilinpäätöksestä
3) ylioppilaskunnan säännöistä
4) kiinteistöjen ostamisesta ja myymisestä
5) edunvalvonnan painopisteistä.

Lisäksi edustajisto valitsee ylioppilaskunnalle puheenjohtajiston, hallituksen ja pääsihteerin sekä Ylioppilaslehden päätoimittajan.

Edustajistovaalien äänestys toimitetaan sähköisesti 16.–18.10. ja 21.–23.10.

Lisätietoa löydät ylioppilaskunnan sivuilta.

Opetussuunnitelmatyö alkaa

Opetussuunnitelmassa määritetään tutkintorakenne sekä tarjolla olevat kurssit tärkeimpine yksityiskohtineen. Nykyinen kolmivuotinen opetussuunnitelmakausi on voimassa vuoden 2025 loppuun asti. Uuden opetussuunnitelman valmistelutyö alkaa kuluvan syksyn aikana opetussuunnitelman yleisten linjausten määrittelyllä ja työryhmässä on opiskelijaedustajana Pykälän hallituksen opintovastaava Selina Ingalsuo. Tiedekuntaneuvosto vahvistaa uuden opetussuunnitelman kaudelle 2026–2029 marraskuussa 2025.

Tervetuloa syksyn opintovaliokunnan kokouksiin, jos olet kiinnostunut kuulemaan suunnitteilla olevista uudistuksista lisää!

Arkipäivän edunvalvontaa

Monet Pykälän toimijat tekevät aktiivisesti edunvalvontaa joka ikinen viikko. Edunvalvonta on jokaista pykälistiä varten, joten edunvalvontatoimikuntaan, opintovaliokuntaan ja opintovastaavaan voi olla milloin tahansa yhteydessä niin suurten kuin pientenkin asioiden kanssa. Palautetta, ideoita ynnä muuta voi lähettää myös nimettömästi yhteydenottolomakkeen kautta.

Mukavaa syksyä toivottaen,

Pykälän edunvalvontatoimikunta 2024,
Selina Ingalsuo, opintovastaava
Johannes Heikkinen, ON-edunvalvontavastaava
Artturi Hiiro, OTM- ja HY-edunvalvontavastaava
Eelis Ojala, Koulutuspoliittinen edunvalvontavastaava

© 2024 Pykälä ry
webDesign: Mekanismi »