Pukeutuminen

mies-pukeutuminenVuosijuhlaan valmistautuminen aloitetaan hyvissä ajoin ennen juhlaa. Vuosijuhlaan herrat sonnustautuvat frakkiin tai tummaan pukuun. Etikettisäännön mukaan frakkiin kuuluu musta hännystakki, silkkisivunauhaiset housut, valkoiset liivit, valkoinen rintamuksesta kovitettu pystykauluksinen paita, yksinkertaiset kalvosimet, valkoinen solmuke, mustat sukat ja kiiltonahkakengät. Taskuliina on valkoinen ja näkyy kapeana viiruna. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa, mutta valkoiset hansikkaat ovat suotavat. Tumma puku on yksi- tai kaksirivinen, väriltään musta, tummansininen tai tummanharmaa. Liivit sointuvat puvun väriin. Asuun kuuluu valkea paita ja kaksinkertaiset kalvosimet. Solmio tai solmuke on tyyliltään hillitty, pukuun ja tilanteeseen sopiva. Jalkineet ovat mustat, ohutpohjaiset ja sukat tummat. Herrojen puvuista vielä huomautettakoon, että etiketin mukaan smokki ei ole frakille vaihtoehtoinen puku.

 

Naisten pukeutuminen määräytyy miehen mukaan, eli pukukoodin ollessa frakki tai tumma puku, sonnustautuu daami täyspitkään, hienosta materiaalista valmistettuun, avaraan tai olkaimettomaan niin sanottuun suureen iltapukuun. Iltapukua täydentävät tavallista juhlavammat korut, mielellään pukuun sointuvat ja tanssimisen mahdollistavat kengät, sekä asukokonaisuuteen sopiva pieni, hihnaton käsilaukku. Hansikkaiden käyttö lisää juhlavuutta, muttei ole pakollista. Hansikkaat ovat pitkät, siis ulottuvat kyynärpäiden yläpuolelle. Niitä käytetään alkumaljan ja tanssin ajan, muttei ruokailtaessa. Sormukset pidetään hansikkaiden alla, rannekorut päällä. Koska hiukset tunnetusti ovat naisen kruunu, tapaavat daamit pistäytyä kampaajalla ennen juhlaa.

jpeg

Niin naisten kuin miestenkin asun kruunaa Pykälän nauha. Yhdistyksen jäsenet käyttävät nauhaa akateemisissa tilaisuuksissa siten, että miehet kantavat nauhaa oikealta olkapäältä rinnan yli alas vasemmalle ja naiset vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle tai ruusukkeena vasemmalla puvun miehustassa. Nauhan lisäksi saa vuosijuhlassa mieluusti käyttää akateemisia kunniamerkkejä siten, kun niistä yhdistyksen merkkiohjesäännössä on säädetty.

© 2023 Pykälä ry
webDesign: Mekanismi »