Pukeutuminen

Vuosijuhlaan valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen juhlaa. Vuosijuhlaan voi pukeutua etiketin mukaisesti täyspitkään iltapukuun, frakkiin tai tummaan pukuun.

Etikettisäännön mukaan frakkiin kuuluu musta hännystakki, silkkisivunauhaiset housut, valkoiset liivit, valkoinen rintamuksesta kovitettu pystykauluksinen paita, yksinkertaiset kalvosimet, valkoinen solmuke, mustat sukat ja kiiltonahkakengät. Taskuliina on valkoinen ja näkyy kapeana viiruna. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa, mutta valkoiset hansikkaat ovat suotavat. Tumma puku on yksi- tai kaksirivinen, väriltään musta, tummansininen tai tummanharmaa. Liivit sointuvat puvun väriin. Asuun kuuluu valkea paita ja kaksinkertaiset kalvosimet. Solmio tai solmuke on tyyliltään hillitty, pukuun ja tilanteeseen sopiva. Jalkineet ovat mustat, ohutpohjaiset ja sukat tummat. Huomautettakoon, että etiketin mukaan smokki ei ole frakille vaihtoehtoinen puku.

Vuosijuhlaan voi pukeutua myös täyspitkään iltapukuun. Iltapukua täydentävät tavallista juhlavammat korut, mielellään pukuun sointuvat ja tanssimisen mahdollistavat kengät, sekä asukokonaisuuteen sopiva pieni, hihnaton käsilaukku. Hansikkaiden käyttö lisää juhlavuutta, muttei ole pakollista. Hansikkaat ovat pitkät ja ulottuvat kyynärpäiden yläpuolelle. Niitä käytetään alkumaljan ja tanssin ajan, muttei ruokailtaessa. Sormukset pidetään hansikkaiden alla, rannekorut päällä. Koska pitkät hiukset tunnetusti ovat kuin kruunu, on ne hyvä laittaa kiinni juhlavalla kampauksella.

Pykälistin asun kruunaa Pykälän nauha. Yhdistyksen jäsenet käyttävät nauhaa akateemisissa tilaisuuksissa siten, että frakin tai tumman puvun kanssa nauhaa kannetaan oikealta olkapäältä rinnan yli alas vasemmalle ja iltapuvun kanssa vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle tai ruusukkeena vasemmalla puvun miehustassa. Nauhan lisäksi vuosijuhlassa saa käyttää akateemisia kunniamerkkejä siten, kun niistä yhdistyksen merkkiohjesäännössä on säädetty.

© 2024 Pykälä ry
webDesign: Mekanismi »