Tapaopas

Juhlaa ennen on pykälistillä monenmoista puuhaa. Useat virittäytyvät tunnelmaan ystäviensä seurassa juhlaa aloittelemalla. Juhlaa ennen on hyvä varata tarpeeksi aikaa liikkumiseen, sillä juhlaan tulee saapua hyvissä ajoin. Vaikka kyseessä onkin akateeminen iltajuhla, ei akateemista varttia tässä yhteydessä tunneta, vaan juhla aloitetaan mainittuna ajankohtana. Juhlapaikalla on suotavaa muistaa käyttäytyä hienoon juhlaan sopivasti ja noudattaa hyviä käytöstapoja.

jpeg

Ennen juhlan alkua on mahdollista käydä valokuvauttamassa itsensä avecin tai ystävien kanssa, koko juhlaloistossaan. Pöytäjärjestyksestä on hyvä katsoa oma istumapaikkansa, sillä isossa juhlassa voi paikkansa löytäminen yksin nimikorttien perusteella olla hankalaa. Juhlapaikalle saavuttaessa vieraille tarjottua lasillista kuohujuomaa ei siten ole syytä siemaista kerralla, vaan pitää huolta että maljaa riittää juhlan alkuun asti.

Etiketin mukaista on odottaa, kunnes sali täyttyy ja arvovieraat istuutuvat. Miehet voivat auttaa naiset istumaan ja istuutuvat vasta sitten itse. Pöytiin käymisen yhteydessä on hyvien tapojen mukaista myös esittäytyä niille pöytäseurueen jäsenille, joita ei entuudestaan tunne.

jpeg

Vuosijuhla alkaa lippusaattueella, jonka aikana vieraat seisovat omien tuoliensa takana. Airueet, joita koristavat sinivalkoinen airutnauha ja ylioppilaslakki, kantavat sisään Suomen lipun sekä Pykälä ry:n lipun täyden hiljaisuuden vallitessa. Vasta airueiden poistuttua, voi mies tarjota oikealla puolellaan istuvalle naiselle tuolia ja istuutua tämän jälkeen itse.

Juhla jatkuu marsalkoiden tervehdyksellä. Vuosijuhlamarsalkat ovat tilaisuuden juontajia, mutta myös järjestyksen valvojia, joiden ohjeita ja neuvoja tulee kunkin vieraan noudattaa. Marsalkat tunnistaa paksusta bolognanpunaisesta nauhasta. Marsalkoiden jälkeen lausuvat tervehdyksensä yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja sekä tiedekunnan puolesta dekaani.

jpeg

Akateemiseen juhlaperinteeseen kuuluu illan siivittäminen eri lauluin, joten snapsin yhteydessä tapaa laulunjohtaja kehottaa juhlavieraita laulamaan illan ensimmäisen juomalaulun.

Ennen snapsiakin on perinteisimmissä juhlissa laulettu jokaiselle ylioppilaalle tuttu De Brevitate Vitae. Laulun ensimmäisen säkeistön (”Gaudeamus Igitur…”) aikana kaikki istuvat, toisen (”Vivat Academia…”) aikana kaikki paitsi professorit seisovat, kolmannen (”Vivant omnes virgines…”) aikana daamit istuvat, herrat seisovat ja neljännen säkeistön (”Vivant et republica…”) aikana kaikki paitsi valtionpäämiehet seisovat. Sanat kaikkiin illan aikana laulettaviin lauluihin löytyvät paikoille jaetuista pöytäohjelmista. Ensimmäisen snapsin ja snapsilaulun jälkeen tarjoillaan alkuruoka.

jpeg

Alkuruoan jälkeen on juhlapuheen aika. Juhlapuheet, kuten kaikki muutkin illan aikana esitetyt puheet, tulee kuunnella hiljaa keskittyen. Puheiden aikana ei pidä ruokailla eikä keskustella pöytätovereiden kanssa, vaikkei puheeseen tahtoisikaan jaksaa keskittyä. Kannattaa muistaa, että puheet ovat eräällä tavalla kuitenkin koko juhlan kohokohta, ja niiden pitäjät ovat nähneet mahdollisesti huomattavaa vaivaa puhettaan laatiessaan. Vuosijuhlapuhujat myös tapaavat olla korkeassa asemassa olevia ja arvostettuja henkilöitä, joiden sanaa kannattaa keskittyä kuulemaan.

jpeg

Eräs merkittävä ohjelmanumero on myös harrastus-, ansio- sekä kunniamerkkien jakaminen erityisen ansioituneesti Pykälän hyväksi toimineille henkilöille.

Juhlapuheiden jälkeen tarjoillaan pääruoka toisen snapsin siivittämänä. Vasta pääruoan jälkeen sopii pöydistä poistua käymään vessassa tai savukkeella. Lautasliinoista taiteltujen korvien ei myöskään tulisi ilmestyä juhlavieraiden päihin ennen kuin pääruoka on lopetettu.

vuosijuhlat6

Sopivissa väleissä lauletaan laulunjohtajan esimerkistä akateemisia juomalauluja. Lasia kohotetaan seuraavalla tavalla: ensin oikealla istuvalle, sitten vasemmalle ja viimeksi vastapäätä istuvalle. Akateemisissa iltajuhlissa ei tapaan kuulu kilistää lasia, pelkkä kohottaminen riittää. Hyviin tapoihin kuuluu myös katsoa suoraan silmiin henkilöä, jota kohden maljansa nostaa.

 

 

 

jpeg

Pykälän vuosijuhlaan kuuluu perinteisesti huomattava määrä illalliskortin hinnalla saatavaa alkoholia, joten kuivin suin ei tarvitse pelätä jäävänsä. Vaikka juhlamme ovatkin monien muiden aine- ja tiedekuntajärjestöjen juhlia riehakkaampia, ei pöytään uinahtaminen tai vierustoverille sammaltaminen kuulu vuosijuhlan arvokkaaseen tunnelmaan.

Pöytäosuuden vuosijuhlassa päättää punssi, joka tarjoillaan kahvin kanssa laulun tahdittamana. Kun punssilasit ovat tyhjentyneet ja marsalkat lausuneet loppusanansa, on akateemisten tanssien aika.

jpeg

Lopuksi

Edellä mainitut tapaohjeet ja etikettisäännöt ovat ohjeita, joiden avulla vuosijuhlan ensikertalainenkin voi oppia lyhyen oppimäärän vuosijuhlassa toimimisesta. Juhlien arvokkuuden huomioon ottaen sopii toivoa, että arvokas ja kunnioittava tunnelma säilyisi koko juhlan ajan.

jpeg

© 2024 Pykälä ry
webDesign: Mekanismi »