SPEX

Mitä tapahtuu, kun oikeustieteilijät vierailevat teatterimaailmassa? Pykälä on vastannut tähän kysymykseen jo yhdeksänä vuotena joka syksyisellä spexillään. Spex on teatteria, laulua, tanssia ja naurua sekä suuria tunteita kokoillan interaktiivisen teatteriesityksen muodossa.

Yleisö pääsee osallistumaan näytelmään huutamalla ”omstart”, jolloin edellinen repliikki, laulu tai tanssi nähdään muunneltuna uudelleen. Tekijöilleen spex on voiman- ja taidonnäyte, jota muistellaan vielä kauan yhtenä parhaimmista hetkistä opiskeluvuosilta.

spex2

Spex on suuri produktio, joka toteutetaan mahdollisimman pitkälle pykälistien omin voimin. Joka vuosi mukana on ollut 70-100 henkilöä, joista suurin osa pykälistejä. Vain tietyiltä erityisaloilta on palkattu ammatilaisia mukaan auttamaan. Katsojia spexillä on vuosittain n. 1400.

Historia

Spexin toi Pykälään ”Pykälän spexin äiti” Katja Pätiälä, ja ensimmäinen näytelmä Miehen tuoksu sai ensi-iltansa vuonna 1997. Sittemmin spex on vakiintunut osaksi Pykälän toimintaa 20 esitysvuotensa aikana

Pykälistit ovat päässeet näyttämään taitojaan kahdessa teatterissa. Kolme ensimmäistä spexiä esitettiin komediateatteri Arenassa ja tämän jälkeen näytökset ovat olleet kulttuuriareena Gloriassa. Pesänjakajien myötä vuonna 2005 Pykälän spex palasi takaisin Arenalle.

Tekijät

Spexorganisaatio koostuu eri osa-alueista, joita luotsaavat omat vastuuhenkilöt. Omissa ryhmissään, mutta silti yhteistoiminnassa ohjaajan johdolla työtään tekevät näyttelijät, muusikot, laulajat, tanssijat, lavastajat, puvustajat, käsikirjoittajat ja tuottajat. Tekemistä löytyy myös kampaajille, maskeeraajille, markkinoijille ja spexemännille.

Tuottajat
Tuottajat polkaisevat spexin käyntiin. Heidän tehtävänään on vastuuhenkilöiden etsiminen ja produktion juoksevista asioista huolehtiminen. Tuottajat myös vastaavat spexin budjetista yhdessä yhdistyksen taloudenhoitajan kanssa.

spex8

Ohjaaja
Ohjaaja on näytelmän taiteellinen johtaja ja hän luotsaa koko suurta spexryhmää. Ohjaaja toimii pääasiassa näyttelijöiden kanssa ja ohjaa muita ryhmiä näiden omien vastuuhenkilöiden kautta.

Käsikirjoittajat
Käsikirjoittajat aloittavat työnsä jo keväällä ja työstävät käsikirjoitusta kesän aikana. Käsikirjoitus elää läpi produktion ja sitä voidaan muuttaa vielä syksyn aikana mm. roolituksesta johtuvista syistä.

Näyttelijät
Näyttelijät aloittavat spexsyksynsä ja toisiinsa tutustumisen improvisaatioharjoituksilla. Improiluvaihe kestää n. kolme viikkoa ennen käsikirjoituksen julkistamista ja roolijakoa, jolloin aloitetaan varsinaisen näytelmän harjoittelu.

Tanssijat
Tanssijat harjoittelevat ja koreografioivat tanssivastaavan johdolla. Tanssijat ovat yleensä mukana 3-5 tanssissa. Koreografiavastuuta jaetaan tanssijoiden kesken, jotta tansseista saadaan monipuolisia ja mahdollinen erityisosaaminen hyödynnettyä.

spex7

Bändi
Musiikki on tärkeä osa spexiä, ja suuressa roolissa onkin mainio spexbändi. Bändi koostuu muusikoista ja taustalaulajista, jotka harjoittelevat musiikkivastaavan johdolla. Bändissä on perinteisesti ollut useita soittimia rummuista saksofoniin ja kitarasta viuluihin. Bändi tekee tiivistä yhteistyötä näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa, jotta laulu- ja tanssikohtauksista saadaan onnistuneita ja näyttäviä.

Lavastus ja puvustus
Lavastajat ja puvustajat vastaavat näytelmän ulkoisesta ilmeestä yhdessä maskeeraus- ja kampaustiimien kanssa. Lavastajat suunnittelevat lavasteet yhteistyössä ohjaajan kanssa ja rakentavat ne lavastusvastaavan johdolla. Puvustajien tehtävänä on puvustusvastaavan johdolla suunnitella ja toteuttaa näyttelijöiden ja tanssijoiden upeat roolivaatteet.

Spexiin kaivataan vuosittain uusia tekijöitä. Spex on tarkoitettu mahdollisuudeksi kaikille opiskelijoille eikä aikaisempi kokemus teatterintekemisestä ei ole tarpeen. Ainoa edellytys osallistumiselle on sitoutuminen syksyn tiukahkoon harjoitusaikatauluun. Harjoitukset pidetään pääsääntöisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Kaikille innokkaille riittää tekemistä, mutta suosituimmissa ryhmissä, kuten näyttelijät ja tanssijat, voidaan osallistujien määrää joutua rajaamaan.

spex10
Kuinka mukaan?

Spexin aloituskokous pidetään lukuvuoden ensimmäisillä viikoilla. Parhaiten mukaan pääseekin tulemalla paikalle aloituskokoukseen. Tanssiryhmä kootaan tanssivastaavien organisoimassa tanssikatselmuksessa. Kaikki innostuneet ovat tervetulleita mukaan!

© 2022 Pykälä ry
webDesign: Mekanismi »