Kirjoitusohjeita

Näitä ohjeita seuraamalla helpotat niin omaa kuin toimituksenkin elämää kirjoittaessasi juttua Inter Vivos -lehteen!

1) Noudata annettua deadlinea. Lehden julkaisua ei voida siirtää yhden jutun myöhästymisen takia. Useimmiten kirjoittaminen kannattaa aloittaa aikaisemmin kuin deadlinepäivän aamuna krapulassa. Jos tiedät, ettet kuitenkaan ehdi kirjoittaa juttuasi asetetussa määräajassa (ns. ennakkoviivästys), ilmoita siitä mahdollisimman pian päätoimittajalle.

2) Pyri tiiviiseen ilmaisuun. Liian pitkät jutut ovat usein vetisiä ja jaarittelevia, eivätkä herätä lukijoiden mielenkiintoa yhtä helposti kuin ytimekkäästi kirjoitetut. Artikkelin maksimipituus on yleensä kaksi aukeamaa. Normaalisti taitettuun juttuun kuvineen mahtuu noin 350 sanaa / 2 800 merkkiä per sivu.

3) Käytä väliotsikoita. Väliotsikoilla teet kirjoituksestasi helpommin hallittavan ja jutun mielenkiintoisimpien osien huomaaminen tulee lukijalle helpommaksi. Jos et laita väliotsikoita pitkään juttuun, toimitus lisää ne kirjoitukseesi omavaltaisesti, ellet sitä eksplisiittisesti kiellä.

4) Hanki juttuusi kuvitusta. Pelkkää tekstiä täynnä olevat sivut ovat todella tylsän näköisiä. Tarvittaessa toimitus kuvittaa juttusi maisema-, arkkitehtuuri- ja muulla neutraalilla yleiskuvituksella, mutta artikkeliin edes kaukaisesti liittyvät kuvat ovat aina paljon parempi vaihtoehto.

5) Älä kikkaile tekstinkäsittelyohjelmallasi. Jos haluat jonkin osan jutustasi taitettavan tietyllä tavalla tai sinulla on muita toiveita, laita tekstiin huomautuksia hakasuluissa [siis näin]. Käyttämäsi fonttikoot, kursiivit ja lihavoinnit katoavat matkan varrella. Älä sijoita kuvia tai logoja tekstiin esimerkiksi Wordillä. Älä tavuta manuaalisesti.

6) Kirjoita omalla nimelläsi. Nimimerkilläkin kirjoitettuja juttuja voidaan julkaista, mutta päätoimittajan on aina tiedettävä kuka nimimerkin takana luuraa.

7) Vältä kirjoitusvirheitä. Toimituksella ei ole aikaa (eikä aina kykyä) juttujen perusteelliseen oikolukuun, joten toimita kirjoituksesi mahdollisimman viimeisteltynä versiona.

8) Lähetä juttusi päätoimittajan sähköpostiin liitetiedostona doc-muodossa. Liitetiedosto on nopein ja vaivattomin tapa toimittaa juttusi lehteen. Päätoimittajan sähköpostiosoite on .

9) Jos mahdollista, laita juttusi loppuun mahdollinen lähdeluettelo, tai osoitteita, mistä saa lisätietoja aiheesta. Jos vaikka joku innostuu aidosti artikkelistasi ja päättää perehtyä asiaan perusteellisemmin.

10) Kilauta päätoimittajalle. Vinkkejä, neuvoja, palautetta valmisteilla olevasta jutustasi tai epäkorrekteja vitsejä saat aina päätoimittajalta. Jos olet umpikujassa, pyydä rohkeasti apua.

 

Luomisen iloa!

© 2024 Pykälä ry
webDesign: Mekanismi »